Годината започва с Vision EQXX

/ Иноватор

Добро начало - „най-ефективният Mercedes, създаван някога“ блесна с невероятни данни

Mercedes осигури впечатляващ автомобилен старт на новата година като показа прототипа Vision EQXX – определен от самата фирма като „Най-ефективният Mercedes, създаван някога“. Става дума за електромобил, чийто пробег с едно зареждане е над 1000 км, а разходът на еленергия е по-нисък от 10 кВтч за 100 км.

И това не е някакъв свръхекологичен концепт от типа на учистниците в Shell Ecomaraton, а пълноценна луксозна и бърза кола с дължина почти 5 метра и удобни седалки за 4 пътника. Тайната на невероятната ефикасност е най-напред в аеродинамиката, а след това - в изкуството на олекотяването. Каросерията е изградена върху корпус от свръхздрава стомана, а панелите са композитни. Здравината на конструкцият се осигурява от уникалната подрама BIONEQXX от алуминиева сплав с ажурна конструкция.

Задвижването е сравнително просто - един елмотор на задната ос с мощност 204 к.с. Батерията е с капацитет 100 кВтч и тежи само 495 кг, като цялата енергетична част е изпипана за максимална ефикасност. Това е позволило да се постигне и уникалния резултат от среден разход под 10 кВтч на 100 км.  Покривът е соларен панел, който може да зарежда акумулатора при подходящо време. 

В интериора блясва новаторски широк екран, заемащ целия преден панел, а в управлението на различните системи се намесва и изкуствен интелект.  

НазадКоментари