Футуристичната стратегия на Renault

/ Информатор

Групировката представя визията си за мобилността на бъдещето на изложението VIVA Technology

В рамките на изложението VIVA Technology Groupe Renault демонстрира развитието на своите най-перспективини разработки, отнасящи се до мобилността на бъдещето.  Екосистемата за градски доставки включва логистични компании, местни и административни органи, градове, инфраструктура и автомобилни производители. Renault EZ-FLEX е експериментален компактен, електрически и свързан автомобил, предназначен за градски куриерски доставки. Първият опит ще се проведе с Groupe LA POSTE за тестване на превозното средство и неговите услуги. Тестът ще включва всички заинтересовани страни в екосистемата и има за цел да разработи обща визия за мобилността на градските стоки.

Автомобилът е оборудван със сензори за проследяване на тяхното използване. Тази информация ще бъде съчетана с обратна връзка от операторите по време на процеса. Ще се събира широка гама от данни: геолокация, пробег, автономност, отваряне на вратата, скорост, спирки и т.н. използване в ежедневната работа. Анализът на данните, заедно с обратната връзка от оператори като LA POSTE, ще позволи на Renault да проектира превозни средства, които са по-подходящи за променящите се градски логистични практики.

 

С тези експерименти Renault открива нова програма за подготовка и проектиране на иновациите в бъдещето. Подходът на сътрудничество, предприет от двете компании, демонстрира новите гъвкави процеси на развитие, възприети от двете групи, и ще се основава на обратна връзка от потребителите в реално време.

Тъй като нуждата от куриерски доставки се покачва, разнообразието на товарни модули е неограничено. Renault EZ-FLEX е проектиран да се адаптира към нуждите на бъдещето. Сменяемите товарни модули могат да бъдат свързани към автомобила. VivaTech предоставя възможност за среща със заинтересовани страни, които могат да имат допълнителен принос към интелигентните решения по време на тестовете.

 

 Groupe Renault продължава да проучва нови решения за мобилност с EZ-POD, експериментален автономен автомобил, допълнение към услугите за мобилност.

Двуместният автономен свързан електрически Renault EZ-POD е компактен и гъвкав, за да осигури мобилност в затворени обекти, като паркинги, хотели, търговски центрове, кампуси, градски центрове, квартали и жилищни комплекси. Renault EZ-POD има регулируема скорост и е предназначен за транспортиране на къси разстояния и служи като допълнителна мобилност за всички.

Renault EZ-POD, проектиран предимно като автоматизирана платформа за превоз на хора, може да бъде предоставена и във версия за доставка на стоки.

 

Все по-голям брой потребители, особено младите хора, живеещи в градска и крайградска среда, предпочитат да споделят, вместо да притежават.

Groupe Renault подкрепя икономиката на споделянето и е започва да предлага нови услуги за градска мобилност.

  • В Париж, Renault и ADA стартираха услуга за споделено пътуване с автопарк от електрически автомобили, Moov'in.Paris от Renault, през 2018 г. Клиентите могат да използват специално приложение, за да резервират Renault ZOE или Twizy, за кратки градски пътувания.
  • В Мадрид Renault и испанският инфраструктурен оператор Ferrovial Servicio осигуряват услугата Zity, която дава на потребителите достъп до автопарк от 650 електрически автомобила Renault ZOE.
  • Marcel е услуга, предлагана от VTC, дъщерно дружество на Groupe Renault от 2017 г., което има повече от 2000 шофьори. В приложението си, Marcel осигурява изцяло електрическа услуга, наречена e.co, която използва автопарк от автомобили Renault ZOE.
  • В Южна Франция Renault Mobility откри услуга за споделено пътуване с електрически автомобили в района на Ница и Кот д'Азур през 2019 г. Услугата предоставя на денонощно разположение 57 автомобили Renault ZOE под наем в четири общини.

Партньорството с KLEPIERRE, обявено на 13 май, цели да подобри услугата Renault Mobility: клиентите на търговски центрове ще се възползват от иновативно решение за споделена мобилност, достъпно чрез мобилното приложение Renault Mobility. Този експеримент за споделена мобилност стартира в търговските центрове в Париж, в Тулуза и в Бордо. В последствие предлагането ще бъде разширено до цяла Франция. Като част от партньорството, Groupe Renault и Klépierre разработват и многофункционални хъбове за зареждане на електрически автомобили. Тези станции ще бъдат инсталирани от Groupe Renault в паркингите на търговски центрове, разположени в райони с висока гъстота на населението и ще се използват предимно от посетители през деня и жители през нощта и през почивните дни. Услугата ще влезе в експлоатация в тринадесет търговски центрове във Франция до края на годината.

НазадКоментари