Емисиите на СО2 нарастват!

/ Информатор

Възходът на кросоувърите и удърът върху дизелите всъщност минират цялата политика на ЕС

Средното ниво на емисии на СО2 от новите автомобили в Европа нараства в последните три години, алармира Eкоинспекцията на ЕС. Това става въпреки доста сложния европейски механизъм за намаляването им и огромните глоби, който висят като дамоклев меч над производителите, ако не постигнат заложените стандарти.

През 2017 година средните емисии на СО2 в Европа са били 120,8 г/км, а през 2019 те вече са 122,4.  Причините за тази тенденция са две. Първата е увлечението на публиката по кросоувърите, които по дефиниция са по-тежки и харчат повече гориво, а втората е свързана с удара срещу дизеловите двигатели, които имат значително по-нисък разход на гориво и съответно емитират по-малко в сравнение с бензиновите двигатели.

Тенденцията е стреснала брюкселската бюрокрация и ЕК е изпратила предупреждение до фирмите да вкарат средното ниво на продукцията си в изисквания норматив от 95 г/км СО2. Това може да доведе до лансиране на повече плъг-ин хибриди и електрички в близко бъдеще. Както и на търговски мерки аз увеличаване на  техните продажби. Това е начинът фирмите да свалят средното ниво на емисиите от целия микс на продуктите си.  

НазадКоментари