Електрическият флагман на Citroen

/ Информатор

Новият C5 AIRCROSS SUV HYBRIDизлиза начело в поредната авангардна авантюра на стогодишната фирма

Citroën стартираелектрическата си офанзива, разкривайки технологичния флагман C5 AIRCROSS SUV HYBRID, безшумният градски автомобил в клас ë-Comfort.

Вече утвърден пример по отношение на комфорта, благодарение на окачването  Progressive Hydaulic Cushions®,седалките Advanced Comfortи 20-те технологии в помощ на управлението, SUV C5 Aircross преминава още един етап от програмата Citroën Advanced Comfort®, предлагайки хибрид с възможност за презареждане:

 • БЕЗКОМПРОМИСЕН: автомобил, вдъхновен от нуждите на нашите клиенти, с нула емисии на CO2ежедневно в режим 100% електрически (50 км[i]автономия)и с неограничена автономия на дълъг път, благодарение на приноса на бензиновия двигател.

 • ТИШИНА НА БОРДА: пътуването в електрически режим на борда осигурява пълно спокойствие и преминава в уютна атмосфера, без шум, без придърпване и без вибрации.
 • УСЕЩАНЕ ЗА УПРАВЛЕНИЕ НА ВИСОКО НИВО: уникални динамични характеристики,благодарение на съчетаването на бензинов двигател PureTech 180 к.с. иелектрически двигател 80 kW с автоматична скоростна кутия ë-EAT8, което осигурява 225 к.с.кумулирана мощност и 320 Nm въртящ момент,наличен веднага.
 • ИНТУИТИВНОСТ: завършена, интуитивна и лесна за използване система, включваща автоматично превключване на режимите на управление, лесно презареждане, както и портал за свързани услуги.
 • Благодарение на уникалната си модулност новиятC5 AIRCROSS SUV HYBRIDсе превръща в най-модулируемия SUV на своя пазар: 3 плъзгащи се, накланящи се и сгъваеми индивидуални задни седалки,обем на багажникаBest in Class.
 • С автономия от 50 кмiв електрически режим, емисии на CO2от 39 гр/кмiи разход на гориво от 1,7 л/100 кмiв цикъл WLTP,Новият C5 AIRCROSS SUV HYBRIDбележи нов етап отенергийния преход на Citroën, предлагайки хибрид с възможност за презареждане, съчетаващ технологии и конкурентно ниски разходи при ползване.

Произвежда се във Франция в завода в Рен – Ла Жане,заедно с версиите с двигател с вътрешно горене,от които вече са продадени над 80 000 броя.Новият C5 AIRCROSS SUV HYBRIDможе да бъде поръчан във Франция на цени от 39 950 евро. Първите доставки са предвидени за края на първото полугодие на 2020 г.

В действителност, 2020 г. бележи за Citroën прехода към по-обширна гама, която ще се обогатява,предлагайки освен версиите с високотехнологичните двигатели с вътрешно горене, също и 100% електрически версии, както и хибридни, презареждащи се версии. От появата на новияC5 AIRCROSS SUV HYBRID нататък, всички нови модели, които се лансират от Маркатаще се предлагат и с електрифицирана версия, като отражение на ангажимента на Citroënза отговорен енергиен преход, чиято цел е да бъдат предложени в средния ценови класпо-голям брой автомобили, вдъхновени от нуждите на клиентите, във всеки един от сегментите, на всеки един от пазарите.

 

ВЪРХОВНО УСЕЩАНЕ ЗА КОМФОРТ, ДОСТЪПЕН ЗА ВСЕКИ

С тази хибридна презареждаща се версия автомобилът, който предлага цялата привлекателност на уникален, модерен и високотехнологиченSUV,преминава нов етап от програмата CitroënAdvancedComfort®:

 • ПОЛИВАЛЕНТНОСТ ПРИ ПОЛЗВАНЕ

Въплъщение на луксозните автомобили с марка Citroën, новиятC5 AIRCROSS SUV HYBRIDпредлагапо-добра мобилност иистинска поливалентност при ползване:удоволствието от управлението в електрически режим, идеален за ежедневните маршрути,без стрес, с 50кмiавтономия (цикълWLTP), осигуряващ лесен достъп до труднодостъпните градски зонив съчетание със свободата да преминете към използването на двигателя с вътрешно горене, във всеки един момент, за по-дългите маршрути.

 

 • ПЪТУВАНЕ В КЛАСА Ë-COMFORT
  • НовиятC5 AIRCROSS SUV HYBRID изминава ежедневните маршрути безшумно и без вибрации, предлага изключителен комфорт на бордачрез подсилената изолация на акустичните предни многопластови стъкла,както и благодарение на окачването Progressive Hydraulic Cushions®иседалките Advanced Comfort,и създава типичното за историческите автомобили Citroën усещане за летящо килимче.
  • Цялото удоволствие и равномерносттапри управлението в електрически режимсъс значителен въртящ момент от320 Nm, който е наличен веднага, иплавността при ускорение,в съчетание с липсата на съединител, благодарение наелектрифициранатаавтоматична скоростна кутияë-EAT8. Скумулирана мощност от 225 к.с. (бензинов двигател 180 к.с., електрически двигател 80 kW), Новият C5 AIRCROSS SUV HYBRIDпредлага високи динамични показатели за върховно удоволсвтие от управлението.
   • Във версията си презареждащ се хибрид, SUV C5 Aircross остава Best in Class по отношение на модулността,благодарение на интелигентното разположение на батерията за високо напрежениепод задните седалки:3 плъзгащи се, накланящи се и сгъваеми индивидуални задни седалки с еднаква широчина, както и обем на багажника, който варира от 460 л до 600 л, рекордна стойноств категорията.
  • Семпъл и уютен, новиятC5 AIRCROSS SUV HYBRIDе презареждащ се хибрид, създаден да улесни ежедневието:опростено програмируемо бързо презареждане, интуитивни интерфейси, системаот свързани услуги за още по-голям душевен комфорт.
  • СРЕДЕН ЦЕНОВИ КЛАС

Предлаган на цени, започващи от 39 950 €, новиятC5 AIRCROSS SUV HYBRIDсе вписва в стратегията на Citroën да предлага автомобили, адаптирани към нуждите на клиентите, от средния ценови клас.

НовиятC5 AIRCROSS SUV HYBRIDсъчетава ë-Comfort с всички качества по отношение на комфорта на версиите с двигатели с вътрешно горене. В режим ZEV, в едни от най-стресиращите ситуации на пътя в градски условияили на къси разстояния, акустичнияткомфорте подобрени никакви вибрации не смущават спокойствието на борда. С предлаганите серийно акустични многопластови предни стъклана новия C5 AIRCROSS SUV HYBRIDсе засилва усещането за уют, пътниците са удобно настанени и защитени от външните агресии.

 

Оборудван с окачване Progressive Hydraulic Cushions®, новиятC5 AIRCROSS SUV HYBRIDлеко и спокойно преодолява всички препятствия на пътя. Плод на опита на Citroën в автомобилните състезания,хидравличните ограничители осигуряват по-добро абсорбиране на ударите. Въведени, тествани и утвърдени в рали рейда с автомобилаZX, победител в рали Париж-Дакар от 1994 г., днес те оборудват C3 WRC. Именно на базата на своя опит и на ноу-хауто на своите инженери Citroën разработи тази технология на окачване, чиято цел е да подобри,типичното за Citroënи високо ценено от клиентите на Марката, качество на филтриране. 20 патента бяха издаденив процеса на разработване на окачването.

 

Една от особеностите на хибридната версия е, че новиятC5 AIRCROSS SUV HYBRIDе оборудван с многораменен заден мост, гаранция за надеждно и адекватно поведение, осигуряващо непоклатим баланс, независимо от външните условия.

 

Усещането за комфорт на борда се допълва и от седалките. Настанени удобно вседалките Advanced Comfort, пътниците се наслаждават на уникалния комфорт, който те предоставят, една от отличителните черти на купетата на Citroën:

 • Визуален комфорт,благодарение на видимия от пръв поглед релефен ефект,
 • Комфорт при сядане,благодарение на меката пяна с дебелина 15 мм,
 • Динамичен комфорт,благодарение на използването на удебелена структурирана пянана повърхността, в съчетание с пяна с висока плътност в основата на седалката, осигуряващи мекота, добра поддръжка и траен комфорт,
 • Комфорт за тялото, благодарение на широките седалки и облегалки, усилената поддръжка, многобройните настройки на седалките.

 

Новият C5 AIRCROSS SUV HYBRIDпредлага в интериора всички характерни предимства на вътрешното пространство и модулносттана SUV C5 Aircross. Плъзгащите се, накланящи се и сгъваеми индивидуални задни седалки с еднаква широчина, остават една от отличителните черти на SUV C5 Aircross в неговия сегмент, включително и при хибридната версия. Изключителната му модулностсе запазва и обемът на багажника му остава Best in Class, благодарение на интелигентното разполагане на батерията под купето: с обем, който варира от 460 лдо 600 л,взависимост от разположението на седалките, багажникът на Новия C5 AIRCROSS SUV HYBRIDе най-големият в сегмента на C-SUV hybrides и сред най-големите в сегмента, независимо от двигателя. Подът на багажника на Новия C5 AIRCROSS SUV HYBRIDе разделен на степени,което позволява лесно да се прибере необходимото за презареждането на автомобила оборудванеи да получитеравен под, когато се сгънат задните седалки, стоварна дължина от 1,90 м,абсолютно идентична с тази при версиите с двигател с вътрешно горене. Това интелигентно съчетаниего превръща внай-удобния и най-моделируемия SUV hybride в сегмента.

 

Модерен и хай-тек, новиятC5 AIRCROSS SUV HYBRIDпредлага богата палитра от 20 системи в помощ на управлението,които осигуряват комфорт на борда и безопасност в движение,улеснявайки управлението,независимо от външните условия. СистематаHighway Driver Assistе една от тях. Тази система за автономно управление от 2-ро ниво е изключително добре адаптирана за ползване в задръстванията в града и на скоростни пътища.Тя позволява на водача да остави частично управлението насамия автомобил, като неговата единствена задача остава да остане концентриран в пътя.

 

 • ПЛАВНОСТТА НА УПРАВЛЕНИЕТО В ЕЛЕКТРИЧЕСКИ РЕЖИМ

 

Новият C5 AIRCROSS SUV HYBRIDе оборудван с двигатели, които са икономични при ползване, изключително ефективни исемисии на CO2от39 гр/кмi(цикълWLTP). Една невероятно успешна и забележителна комбинация, независимо от условията, благодарение на съчетаването на двигател с вътрешно горене PureTech 180, който отговаря на всичките най-нови екологични нормиEuro 6 и електрически двигател 80 kW,разположен между двигателя с вътрешно горене и електрифицираната скоростна кутия ë-EAT8. Батерията на електрическия двигател(13,2 kWh), е от типаза високо напрежение 200 VLi-Ion. В режимHybrid, двата двигателя обединяват мощностите си, за да предложат кумулирана мощност от 225 к.с.която се предава на предните колела, въртящ момент от 320Nm, наличен от най-ниските обороти, умерен разход на гориво и върховно удоволствие от управлението. Двигателят с вътрешно горене е оборудван с реверсивен алтернатор, за да се гарантира моменталното му и напълно дискретно рестартиране.

 

Ефикасната електрифицирана автоматична скоростна кутияë-EAT8, с бързо превключване на предавките, е подобрена версия на кутиятаEAT8, при която е оптимизирано превключването на предавките, благодарение на многодисков съединител във влажна среда,засилващ още повече усещането за плавност и удоволствието от управлението, осигурявайки веднага въртящия момент от 320Nm.

 

Кутията разполага с функцияBrake, която позволява по-бързо да се намали скоростта на автомобила при отнемане на газта без да се натиска спирачния педал, за да се увеличи автономията в режимZEV.По този начин,системата прави възможноскладирането на част от наличната енергия при спиране и при намаляване на скоростта,за разлика от версиите с двигател с вътрешно горене. Това позволява да се презареди частично батерията и да се увеличи автономията в електрически режим.

 

 • ОПТИМИЗИРАНО ВРЕМЕ ЗА ЗАРЕЖДАНЕ, за да се улесни процеса на зареждане

 

Времето за зареждане е оптимизирано: на класически домашен контактбатерията се презарежда за една нощ, между 4ч. (контакт 14Aот типаGreen’up™ Legrand) и 7 ч. (стандартен контакт). Върху една зарядна станцияWallBox 32A, закупена или под наем, с допълнително зарядно устройство 7,4 kW, зареждането на батерията е ускорено и се осъществява за по-малко от 2ч.

 

Презареждането е опростенои може да бъде програмирано или отложено, за да можете да се възползвате, например от по-изгодна тарифа (нощна тарифа). Програмирането се осъществява през сензорния екран в купетоили през приложението MyCitroën. Презареждането се осъществява лесно, благодарение наподобрената ергономичност набуксатаи на кабелите за презареждане, разположени под пода на багажника.Буксата за зарежданевключва цветен код, който позволява да се проследи визуално целия процес на зареждане, който може да бъде видян и в приложениетоMyCitroën.

 

 

 • ИНТУИТИВНИ ИНТЕРФЕЙСИ, гарантиращи душевно спокойствие

 

С лансирането на версията хибрид с възможност за презареждане, Citroënпредлага на водачаясни и интуитивни интерфейси, които са лесни за разчитане, разбиране и използване. Целта еда се засили връзката между водача и неговия автомобил, да се използва модерна задвижваща верига, да се опростят всички действия и взаимодействия в ежедневието, за да може Новият C5 AIRCROSS SUV HYBRIDда се превърне в практично, забавно, интуитивно и забележително продължение на дома.

 

Специфичен изглед върху цифровия екран 12,3’’ предоставя на водачаинформация относно свързаните с хибридната система елементи: уред за измерване на мощността, уреди за отчитане на гориво и електрически параметри, автономиите в електрически режим и в режим на използване на бензиновия двигател, диаграмата на енергийните потоци. Когато автомобилът се зарежда, на екрана се показва оставащото време до пълното зареждане (в ч. и мин.), натрупаната електрическа автономия(в км), степента на зареденост на батерията(в %) и скоростта на зареждане на батерията (вкм/ч).

 

В допълнение, Новият C5 AIRCROSS SUV HYBRIDразполага съсспецифични страницив сензорния екран за управление на параметрите на хибридната система, достъпни директно чрез натискане на един бутон под екрана. Те показват енергийните потоци, илюстриращи състоянието на функциониране на хибридната система, статистиките относно разхода на електрическа енергия и гориво, достъпа до функцията ë-Saveили параметрирането на отложеното презареждане на батерията.

 

 • СВЪРЗАНИ УСЛУГИ, КОИТО УЛЕСНЯВАТ ЖИВОТА В ЕЖЕДНЕВИЕТО

 

Свързаните услуги на новияC5 AIRCROSS SUV HYBRIDпозволяват да се насладите на неговия неограничен комфорти пътуването Ви да протече спокойно и без сътресения. Те осигуряват връзката между цифровия свят на клиента и неговия автомобил. Включващи всичко, свързано с електрическата система, тези услуги правят използването на автомобила по-лесно и по-спокойно.

 • ConnectAssist: тази система осигуряваежедневна помощ, SOSповикване, както и система за дистанционно управление ë-remotecontrol,която позволява да контролирате от разстояние автомобила си, благодарение на приложението MyCitroën (заключване / отключване от разстояние, програмиране на презареждането,топлинната среда, с цел оптимизиране на електрическата автономия, информация за капацитетана батериятаи за оставащата автономия на гориво, километрите или разположението на автомобила).
 • ConnectNav: свързаната навигацияCitroënConnectNav, която разполага с функция за показване на трафика в реално време, както и на опасните зони, е специално обогатена и с информация, свързана с електрифицрането на автомобила,като например зоните за зареждане с електрическа енергия,в допълнение към списъка на бензиностанциитеи представяне на радиуса на действие, взависимост от нивото на зареденост на батерията, с цел максимално добро управление на автономията на автомобила в изцяло електрически режими в хибриден режим.
 • Connect Play: тази услугапредлага по-добра свързаност на борда, чрез протоколи за предаване Apple Carplay и Android Auto, за да можете лесно да достигнете през сензорния екран на автомобила до всички съвместими приложения на Вашия смартфон.

 

ТЕХНИЧЕСКИ ХАРАКТЕРИСТИКИ

 • Hybrid 225 ë-EAT8
 • Двигател с вътрешно горене: PureTech 180 S&S Euro 6 – 180 к.с. (132 kW)
 • Електрически двигател: 110 к.с. (80 kW), разположен между двигателя с вътрешно горене и скоростната кутия
 • Кумулирана мощност: 225 к.с. (165 kW)
 • Батерия: Високо Напрежение 200 V Li-Ion 13,2 kWh
 • Трансмисия 4x2 на предните колела
 • Вътрящ момент на електрическия двигател: 320 Nm
 • Електрифицирана автоматична скоростна кутияë-EAT8
 • Автономия в режим ZEV: 50 кмi(функционална до 135 км/ч) – цикъл WLTP
 • Емисии на CO2: 39 гр/кмiцикъл WLTP
 • Смесен разход: 1,7л/100 кмiцикъл WLTP
 • Време на зареждане:
  • По-малко от 2 ч.на зарядна станция Wall Box 32A, с допълнително зарядно устройство 7,4 kW
  • 4 ч.на контакт 14A от типа Green’up™ Legrand, със серийно зарядно устройство 3,7 kW

7 ч. на стандартен домашен контакт 8A, със зарядно устройство3,7 kW

НазадКоментари