Екоскандал на събранието на VW

/ Информатор

Млада активистка с плитки взема думата, за да обвини акционерите и шефовете, че убиват планетата

„Дойдох тук, за да ви говоря за вашата отговорност за това, че сме на път да загубим нашето бъдеще и нашата планета“, е заявила младата екоактивистка Клара Майер на събранието на акционерите на VW, което вчера отекна у нас с новината, че се отлага отложи решението за строителство на голям завод за краяно асемблиране. Думите и са предизвикали оживена реакция и подмятания от страна на достопочтените собственици на акции – нещо, което е нетипично за този тип събрания. „Искам вие да погледнете своите деца в очите и да им кажете „аз продадох твоето бъдеще“, е продължила тийнейджърката. „Та ти нямаш деца“ се е првикнал ядосан акционер.

Всъщност участниците в събраниет ас били адосани още преди да влазат в залата, защото ги е посрещнала протестна акция на екодвижението „Fridays for future . Те са носели агитационни транспаранти, изобразявали са лежащ протест с разни сценки пред залата. Имало е фалшив полицейски кордон и камари от гуми и джанти. Това е обявено за „сцена на климатично престъпление“.

Реакцията на всичко това все пак е била сдържана, като шефът Херберт Дийс от трибуната е обявил, че акционерите се събират именно за едно по-екологично бъдеще, тъй като основният въпрос на събранието всъщност е бил преходът към електромобилност, за който ес отделят 30 млрд евро. “Нашите коли дават само 1% от емисиите СО2 на планетата“, е казал в защита на фирмата си той. Това е много според екоактивистите.

„Ние не искаме по-чисти коли, ние искаме нашето общество и политика да се отърват от тази мръсна и криминална индустрия“, пък е заявил един от борците пред АФП.  След като „зелените“ успяха да спрат атомните електроцентрали и да затворят въглищните мини в Германия, автомобилната промишленост остава тяхното „последно табу“, което смятат, че трябва да премахнат. Това също е шанс за изнасяне на заводи към Източна Европа.

НазадКоментари