Екологичен рекорд на Nokian Tyres

/ Иноватор

Гумите Green Step постигат 93% рециклиррани или възобновяеми материали

През 2021, Nokian Tyres си постави амбициозна цел: до 2030 година 50 % от всички суровини използвани в гумите да бъдат рециклирани или възобновяеми материали. Концептуалната Nokian Tyres Green Step е доказателство за изобретателността на научноизследователският екип на Nokian Tyres, както и за амбицията на компанията да направи шофирането по-устойчиво.

 

 „Шофьорите са все по-заинтересовани от устойчивостта на гумите си и това е знак към нас да създаваме гуми, които отговарят на тези стандарти. Това също така оказва влияние върху индустрията да разработва по-екологични материали, както и производствени технологии, които да се адаптират към тези материали. С концептуална гума като Green Step ние можем да разширим тези граници. Това е печеливш подход за всички, но най-вече за околната среда.“, споделя Йоулко Иломаки, мениджър „Производство“ в Nokian Tyres

 

Целият каучук използван за концептуалната гума Green Step е натурален и се използват натурални масла като масло от рапица. Почти всички пластификатори, смоли и технологични добавки са от възобновяеми ресурси. В допълнение, естественият силициев диоксид от стрити оризови люспи e основен запълващ материал на протектора и страницата, а възобновяемите влакна от корда се използват, за да направят гумата по-здрава.

 

 „Научихме нови неща с всяка иновация, която създадохме за концептуалната гума. Например, една от най-взискателните задачи беше напълно да заменим синтетичния каучук с натурален, което успяхме да постигнем в крайна сметка.“, казва Иломаки.

Делът на рециклирани материали за в бъдеще ще се увеличава

Почти всеки компонент от Green Step съдържа рециклирани материали. Например въглеродната сажда използвана в каучуковата смес е получена от излезли от употреба гуми, а бутилът използван във вътрешната страна, както стоманата в стоманените ремъци и теловете в конструкцията са основно рециклирани материали.

 „Вярваме, че използването рециклиран каучук и други суровини, особено рециклирана въглеродна сажда, ще се превърне бъдеща тенденция в производството: до 2030 година ще имаме голям брой нови доставчици и по-напреднали технологии. Търсенето на суровини от рециклирани или възобновяеми материали ще нарасне. Много сме щастливи, че вече можем да използваме толкова много рециклирани елементи, както направихме с Green Step.“, добавя Иломаки.

В полза на шофьорите по целия свят

Nokian Tyres Green Step е зимна гума, която може да се кара на сняг и лед. Някои от материалите използвани за направата на концепцията са познати от предходни модели на Nokian Tyres. Натуралният каучук е важен материал във всички гуми поради своите полезни свойства. Алтернативните източници, като растението гуаюла също се изучават. Възобновяемите масла са често срещани в гумите на Nokian Tyres, откакто компанията беше първият производител на гуми в света, който спря да използва високоароматни масла още през 2005 г.

 „Въпреки че процесът на проектиране на Nokian Tyres Green Step започна преди година, това на практика е резултат от десетилетия иновации и натрупана експертиза по отношение на устойчив дизайн на гуми.“, пояснява Теему Сойни, старши мениджър „Разработване на материали“ в Nokian Tyres. “Много от устойчивите иновации в Green Step вече се използват в нашите гуми, и обикновените шофьори могат да се възползват от тях от години. Реализирахме нови иновации по време на процеса на проектиране на Green Step и те ще бъдат включени в бъдещите гуми, които ще предоставяме на потребителите по целия свят. Искахме да изследвам лимита на устойчивите иновационни възможности и резултатът е Green. Това е доказателство за нашата амбиция и познания.”

Конкретни стъпки към по-безопасен свят

От деня, в който са изобретили първата зимна гума в света през 1934 г., първокласните зимни гуми на Nokian Tyres са ценени от поколения шофьори, които искат да се насладят на спокойствие във всякакви условия. Но Nokian Tyres не е фокусирана единствено върху предпазването на шофьорите, компанията работи непрестанно и за опазването на света, в който живеем. Това ясно се вижда от всички техни действия, от разработването на гумите до продукцията: това е първата компания за производство на гуми в света, която получава одобрение от инициативата Science Based Targets (SBTi) за амбициозните си цели за намаляване на вредните емисии, и която също така намалила съпротивлението при търкалянето на гумите си годишно средно с 8.5% от 2013 година насам, спестявайки гориво и намалявайки емисиите на въглероден диоксид. Nokian Tyres Green Step е поредното доказателство за тази страст, а иновациите, които са били постигнати при разработването ѝ, ще са от полза за следващите поколения. Това е още една стъпка по пътя на приключението към един по-безопасен свят.

Концептуалната гума Nokian Tyres Green Step:

  • 93% от материалите са рециклирани или възобновяеми източници
  • Възобновяемите материали включват натурален каучук, възобновяеми масла и естествен силициев диоксид от стрити оризови люспи
  • Рециклираните материали включват рециклирана стомана и въглеродна сажда
  • Иновациите създадени за концептуалната гума ще се използват за бъдещи гуми
  • Целта е 50% от всички суровини, които се използват за направата на гуми Nokian Tyres да бъдат рециклирани или възобновяеми до 2030 г.

НазадКоментари