Двоен юбилей за българския автомобилизъм

/ Запалянко

60 години успешна дейност отбелязаха Българската федерация по автомобилен спорт и Съюзът на българските автомобилисти.

Съюзът на българските автомобилисти и Българската федерация по автомобилен спорт дадоха съвместна пресконференция в рамките на софийския автосалон. До председателите на СБА инж. Емил Панчев и на БФАС доц. Владимир Илиев застанаха и две от легендите на българския автомобилизъм – Илия Чубриков и Роберт Кюркчиев.

Емил Панчев отбеляза, че това лято СБА отбеляза 60 годишен юбилей, като лично президентът на ФИА Жан Тод е посетил празника на Съюза. Българският автомобилен спорт също празнува своята 60-годишнина, първоначално като републиканска спортна комисия към БАТК (Български автомобилен и туринг клуб), а след това и като отделна федерация - БФАС. Легендарният български пилот Илия Чубриков разказа за първите стъпки на автомобилния спорт у нас, за първото си участие и победа в Трансбалканското рали с Булгар Рено 8 Гордини, произведено в България. Той е един от само тримата български пилоти печелили Рали България (другите двама са Димитър Илиев (2007, 2012) и Крум Дончев (2008)).

Спомени от прощъпулника на моторните спортове е нас разказа и 94-годишния автомобилен ас и първи българин, оставил името си като победител в рали Златни пясъци – Роберт Кюркчиев. Той празнува и 50 години от победата му като първия български балкански шампион. Кюркчиев и Борис Гачев са единствените останали живи сред основателите на СБА.

Председателят на БФАС Владимир Илиев благодари на всички автомобилни пилоти от различните дисциплини, че въпреки трудните времена успяват да участват в състезания. Той благодари и на Българския спортен тотализатор за подкрепата и помощта, като изтъкна, че това е единственият спонсор на БФАС.

НазадКоментари