Две нови обвинения срещу Карлос Гон

/ Информатор

„Злоупотреба с доверие“ и „укриване на доходи след 2015-а“ ще го задържат за още 22 дена в затвора

Както се очакваше предварително, японската прокуратура е добавила  нови обвинения към Карлос Гон, които ще позволят на обвинителите да го задържат за още 22 дена в затвора, след като срокът по предишното обвинение изтича днес. Сега той ще отговаря за„злоупотреба с доверие“ – нещо, което може лесно да се припише на високопоставен мениджър, отговарящ за огромни фирмени разходи.

В случая се твърди, че той е използвал фирмени средства, за да покрие лични загуби по една инвестиционна сделка от 2008-а година. Пре съда Гон вече даде обяснение по този казус, като обясни, че е действал в съгласие с тогавашното ръководство на фирмата. Той не е можел да изтгли лични средства, за да покрие загубите, защото това би означавало да напусне фирмата, а точно в момент на кризата, това би било опасно. Материята по този случай е доста сложна, защото включва превод на пари към саудитски бизнесмен, обвинението смята, че по този начин се плаща за личната му услуга към Гон, а а Гон твърди, че въпросният бизнесемен е помагал на фирмата за продажбите в Близкия Изток. Казусът е много сложен и надали налага 64-годишният Гон да стои зад решетките, но в случая възбуждането на обвинение е необходимо именно, за да се държи Гон в затвора, а не за да се разнищва казусът, която в крайна смета отдавна е приключил.

Затворът в Токио, където гние Карлос Гон

 

Второто обвинение е за „укриване на част от доходите след 2015-а година“, като  точният термин е „намаляване на доходите“. Ако звучи познато, то е защото въпросното обвинение вече бе използване, но за други години. Междувреемнно стана известно, че Гон има здравословни проблеми в затвора и адвокатите му са поискали бързо освобождаване под гаранция. Неговият помощни Грег Кели бе освободен заради разкратеното здраве .

НазадКоментари