Дизелът се връща във Франция

/ Информатор

Нафтата си остава незаменима за транспортни фирми и доставчици

Интересът за покупка на дизелова кола е пораснал неочаквано във Франция, показват последните анализи на намеренията на клиентелата, според сайта Autoactu.  През 2019 година 28% от клиентите са декларирали намерение да си вземат дизел, докато предишната 2018 те са били само 24%. А при хората, които вече имат дизел, този скок е значително по-висок и достига до 43%.

Това противоречи на глобалната тенденция към загърбване на дизела и се обяснява най-вече с неговата икономичност, която е особено важна за хората, навъртящи големи километражи. Проесионалистите от транспорта, както с камиони, така и с баничарки, бусове и фургончета са все така привързани към дизелите, въпреки негативната кампания към този тип двигатели и ограниченията в някои градове.

Фирмите-производители също са заинтересовани от продажбите на дизелови версии, защото тези двигатели емитират по-малко СО2 и им помагат да се вместят в ограниченията, които ще влязат в сила от следващата година. Връщането на интереса към дизела е свързано с упадък на интереса към бензина, както и с възход на електнричките и хибридите. Това също е благоприятно за фирмите в ожесточената борба с грамовете СО2, която им предстои.   Един страничен ефект от антидизеловата кампания е падането на цените на дизеловите коли втора ръка. Във Франция тя вече е факт, а скоро ще се почувства и в Източна Европа, където потъват голяма част от изхвърлените от западняците коли.

 

НазадКоментари