Денят на VW ID3

/ Информатор

Предългата сага с подгряването приключва във Франкфурт. Електричката тръгва към пазара

 Електромобилчето ID3 е главната новост на VW на автосалона във Франкфурт и с това предългата подгряваща кампания с тийзъри, неясни фотографии и частични порции информация завършва. На сцената излиза не порсто нов модел, а авангардът на електрическата гама на VW, която, ако върви според предварителните очаквания, да края на десетилетието напълно ще измести класическата с ДВГ. А може и да не я измести, защото около електромобилите все още има повече ентусиазъм, отколкото пазарен реализъм, но това са подробности от зората на електрическата ера.

ID3 по замисъл е „електрически Golf“ и трябва да стане масова електричка. Сиреч да отговаря на понятието „народна кола“, което е кодирано в името.  Дължината му е 4,26 м., широчината е 1,81, а височината е 1,55 м. На практика е в стандарта на сегашния компактен сегмент, а това са най-популярните европейски коли. Теглото обаче е 1711 кг, което е доста повече от средното за сегмента и се дължи на масивната литиево-йонна батерия. Самата батерия се предлага в три различни версии – с капацитет 45, 58 и 77 кВтч, което пък дава пробег съответно 330, 420  и 550 километра. Мощността на електродвигателя е 204 к.с. с 310 Нм въртящ момент.  

А най-важното за една кола с претенции за масовост е цената и за Германия тя звучи привлекателно. Тарифата все още не е обявена, но според фирмата тя ще бъде под бариерата от 30 хил евро, като се включи и екологичният бонус за електрички. По пътищата ID 3 ще се появи следващата година.  

VW ID3 Галерия

НазадКоментари