Декември 2020 - край на приказката GTi

/ Информатор

Идва времето на PSE. Новото поколение 308 няма да има версия с легендарните три букви

През декември Peugeotпо план ще свали от конвейра наточената версия 308 GTi и това на практика може да се окаже и краят на една от вълнуващите приказки във фирмената история. Новото поколение, което ще бъде лансирано през пролетта на следващата година, засега няма включена в плановете си подобна мускулеста версия.

Това, разбира се, ще разочарова феновете на марката, особено онези с повечко бензин в кръвта. Причината е свързана най-вече със задължителните средни нива на вредни емисии, които  фирмата трябва да спазва.  Все пак феновете имат избор – просто трябва да заменят бензина във вените си с организиран поток от електрони.

Това не значи, че занапред няма да има по-динамични версии, но тъй като те ще са електрифицирани, на задния капак ще стои обозначението PSE. Разбира сеу по-нататък е възможно да има промени и легендарното съчетание GTi отново да блесне на задния капак, но засега изглежда, че то е обречено.

С това се слага край на цяла фирмена сага.  За пръв път магическото съчетание се появява през 1984 с великия 205 GTi.  По-късно то преминава през цялата гама – от малкия 106 до представителната лимузина 505.

 

НазадКоментари