Дакар става драматичен

/ Запалянко

Нани Рома отпадна след катастрофа, Ал Атия печели третия етап

Третият етап на Рали Дакар напомни за драматизма на легендарното състезание. Големият губещ е Нани Рома, който напредваше убедително, на малко преди края на 296-километровия етап преобърна своето Mini. Катастрофата е заснета на живо и показва колко непредвидими са опасностите, дебнещи състезателите из дюните. Машината се движи на висока скорост, наглед няма нищо сложно, започва лек завой, предната гума попада в мек пясък и следват няколко преобръщания през тавана. Въпреки тежките удари Нани Рома успя да стигне до финала, но медицинските прегледи са показали, че е получил контузия в гърба и главата, която няма да му позволи да продължи надпреварата.  Другият именит боец с Mini  Мико Хирвонен пък трябваше да спре поради повреда в средата на етапа и загуби повече от час и половина.  

Победител в етапа стана Насър Ал Атия с Toyota, който върна интригата в гонката след триумфа на Peugeot във втория етап. Тази година неговият Hilux е с 80 кг по-лек и има право на 3 см повече ход на амортисьорите, което му позволява да изравни техническите предимства на бъгитата на Peugeot, като се възползва и от задвижване 4х4. Промяната в регламента бе въведена неотдавна и тя вероятно е една от причините за решението на Peugeot  да се откаже от по-нататъшно участие в Дакар.

След драмата с Нани Рома основната битка ще между звездния тим на Peugeot и Toyota.   Стефан Петерханзел с Peugeot завърши на второ място в третия етап на 4 минути от Ал Атия, което пък го изведе на първо място в генералното класиране. След него остана съотборника му Сирил Депре, Ал Атия е трети, а Себастиен Льоб (Peugeot) е четвърти в общото класиране.

НазадКоментари