Civic печели от грешка на Ford и GM

/ Информатор

Детройтските гиганти спряха компактните Focus и Cruze, клиентите им се пренасочиха към японки

Този път детройтските гиганти няма да имат основания да се оплакват от японската хитрост, както по времето на Лий Якока. Те сами са си виновни за загубата на ред верни клиенти,  излиза от интересен анализ на Motor1.  Става дума за стратегическа грешка – спирането на производството на класическите компактни модели Ford Focus и Chevrolet Cruze.

 

Техните продабжи бяха намалели преди две години и това подтикна шефовете  на двете фирми да ги спрат и да се пренасочат изцяло към големите SUV и пикапи, които носят и по-големи печалби, като са разчитали и че клиентите ще се насочат изцяло към тях.  Оказа се, обаче, че янките не са тотално обсебени от размера и мнозина от тях запазват привързаността си към умерената и разумна компактна кола.

Нещо повече – напоследък модата към тях се връща, защото те излизат доста по-евтини за ежедневна експлотация, а и са далеч по-екологични. Така ред клиенти на Focus и Cruze при смяна на колите си напускат фирмената лоялност, тъй като любимите им фирми не им предлагат подходящи продукти и се насочват към конкуренцията. Облагодателствани от грешката на Ford и  GM са Honda Civic, Toyota Corolla, Hyundai Kona. И в случая няма нищо некоректно от азиатска страна. Просто Детройт се полакоми за по-високите печалби от по-големите коли и сега плаща сметката.   

НазадКоментари