Citroën ë-Berlingo идва у нас тази година

/ Информатор

Любимецът на българския дребен бизнес вече е готов за новата екологична ера

 „Електрификацията на Berlingo решава два въпроса, като предлага достатъчен пробег и не прави компромиси с практичността, така че нашите клиенти да могат да се наслаждават на своите дейности в цялото им разнообразие. ë-Berlingo им носи допълнителна доза спокойствие в ежедневието с плавно и тихо шофиране, удовлетворение от запазеното качество на въздуха и контролиран бюджет за придвижване. Точно такива високи очаквания имат  клиентите и това е изключително стратегическо решение в сегмента, тъй като по-големите автомобили са особено ограничавани заради CO2 и разхода на гориво.  Горди сме, че Berlingo, първият автомобил за свободното време, се нарежда сред първите, които предлагат тази алтернатива.“ Заявава Лорънс Хансен – Продуктов и стратегически директор на Citroën при лансирането на електрифицираната версия на толкова популярния у нас Berlingo.  

 

ë-Berlingo прави всяко пътуване релаксиращ момент за пътниците. Автомобилът стартира плавно с линеен въртящ момент и ускорение, налични незабавно без смяна на предавки. Електрическият силов агрегат генерира нулев шум и няма вибрации.

ë-Berlingo може да се похвали и с първокласен комфорт в кабината с високо разположени седалки, плавно кормилно управление и 10,8-метров диаметър на завой.

Електрическият двигател задвижва автомобила в съответствие с избрания режим на шофиране и пътните условия. С мощност 100 kW (136 к.с.)/260 Нм ë-Berlingo достига максимална скорост от 135 км/ч, независимо от режима на шофиране. Режимите на шофиране се активират чрез селектора, комбиниран със специално управление ë-Toggle:

  • Normal  – 80 kW/210 Нм: осигурява най-добрия баланс между пробег и динамична производителност;
  • Eco  – 60 kW/180 Нм: оптимизира консумацията на енергия чрез намаляване на мощността на отоплението и климатика, без да ги изключва напълно и чрез ограничаване на въртящия момент и мощността на двигателя;
  • Power  – 100 kW/260 Нм: осигурява подобрена управляемост и производителност на автомобила при пренасяне на максимален товар.

  

За да оптимизира пробега, силовият агрегат на ë-Berlingo възстановява енергията при забавяне на скоростта и спиране. Водачите могат да усилят възстановяването на енергията, като просто активират бутона „B“ на централната конзола. Разположена под седалките и пода на товарния отсек, батерията не оказва въздействие върху пространството в кабината. Батерията съхранява и предоставя енергията, необходима за работата на електрическия двигател, отоплението и климатика. Нивото на зареждането ѝ се извежда на инструменталния панел чрез индикатор за процент и също така се изобразява чрез градуиран светлинен дисплей. Батерията има гаранция за осем години или 160 000 км (за 70% от капацитета ѝ в края на гаранцията). Сертификатът за капацитет на батерията се издава след проверка след една година или 20 000 км, а след това при всяко обслужване на всеки две години или 40 000 км.

 

ЛЕСНО ЗАРЕЖДАНЕ И КОНТРОЛИРАНИ РАЗХОДИ       

Клиентите на този тип модел често притежават самостоятелна къща и имат по-лесен достъп до зареждане. Предлагат се три режима на зареждане. Батерията може да се зарежда в общия случай с помощта на обикновен контакт Green’up през нощта, за да се потегли на сутринта в пълно спокойствие.

  • Домашно зареждане, изискващо кабел Mode 2 (стандартен във Франция) за зареждане у дома, на работното място или на паркинг. Този режим на зареждане е съвместим със стандартен контакт 8A или усилен контакт 16A (кутия + контакт Green’Up), при което времето за 100% зареждане на батерията е намалено наполовина до под 15 часа.
  • Частно или обществено бързо зареждане, изискващо монтаж на стенна кутия за бързо зареждане Wallbox с мощност от 3,7 kW до 22 kW и кабел Mode 3 (опционален). При този метод времето за зареждане от 0% до 100% е 7,5 часа (еднофазна 7,4 kW Wallbox) или 5 часа (трифазна 11 kW Wallbox).
  • Изключително бързо зареждане на обществена зарядна станция с мощност до 100 kW с вграден в зарядното устройство кабел Mode 4. Зарежда 80% от батерията с капацитет 50 kWh за 30 минути. ë-Berlingo се нарежда сред най-добрите в своя сегмент по отношение на времето за бързо зареждане.

Автомобилите за свободното време са практични, но техният тип купе не допринася за аеродинамиката. Електрификацията е от ключово значение в този сегмент за намаляване на въздействието върху околната среда и разходите за използване. Това е основен критерий за клиентите, които често имат ограничени бюджети. Без смяна на масло, въздушни филтри, горивни филтри или трансмисионно масло, поддръжката е с 30% по-евтина, отколкото при модел с двигател с вътрешно горене. Енергийните бюджети на клиентите също са под контрол, като ë-Berlingo консумира средно 18 kWh на 100 км, което представлява разход от по-малко от 6 лева.

 

Освен това ë-Berlingo е оборудван с функция за отложено зареждане с цел консумация на електроенергия в часовете с по-ниски тарифи, както и с функция за предварителна климатизация. Последната позволява на водачите да зададат температурата в кабината, докато автомобилът е включен в електрическата мрежа и по този начин да намалят консумацията от батерията през първите няколко километра от пътуванията си.

 

ПОЛЕЗНИ УСЛУГИ ЗА СПОКОЕН ЕЛЕКТРИЧЕСКИ НАЧИН НА ЖИВОТ

С приложението MyCitroën клиентите могат да използват своя смартфон или таблет за дистанционна проверка на нивото на заряда и пробега на батерията, предварително задаване на температурата в кабината и конфигуриране на отложеното зареждане. Тези настройки могат да бъдат достъпни и директно от сензорния екран на автомобила в менюто „Energy“ на свързаната навигационна система. Тази операция е налична за домашно зареждане (Mode 2) или бързо зареждане (Mode 3) и може да се променя по всяко време.

 

В подкрепа на своите клиенти Citroën предлага индивидуално решение за зареждане на ë-Berlingo, включително оборудването (стандартен или усилен контакт Green’Up или Wallbox) и инсталирането му у дома или на работното място. Във всяка европейска държава има избрани препоръчани партньори.

 

ДИЗАЙН: ИЗБОР НА ЕНЕРГИЯ, ХАРАКТЕРНА ИДЕНТИЧНОСТ

Отвън стратегията на Citroën е да предложи на всеки клиент избор на енергия в зависимост от неговите нужди. ë-Berlingo се отличава с няколко външни признака за електрификация: Монограмът „ë“, символизиращ електроенергия върху решетката с нейните нови шеврони и пред името на задната врата, както и елементите в анодизиран син цвят на броните и страничните панели Airbumps®. Отворът за зареждане се намира на мястото на отвора за резервоара за гориво. 

Вътре кабината е проектирана да опрости използването на новия Citroën ë-Berlingo:

Централната конзола помества управлението ë-Toggle, което контролира скоростната кутия чрез функциите Park (Паркиране), Reverse (Заден ход), Neutral (Неутрална позиция), Drive (Задвижване) и Brake (Спирачка), заедно със селектор за активиране на трите режима на шофиране: Eco, Normal и Power.

8-инчовият сензорен екран на ë-Berlingo включва раздел „Energy“ в менюто, осигуряващ достъп до електрическите аспекти на автомобила, включително енергийния поток (показване на работата на електрическия силов агрегат в реално време с активния режим на шофиране, ниво на зареждане на батерията), статистика за консумацията (включително средна консумация за пътуване в kWh/100 км) и активиране на отложеното зареждане или предварително зададената температура в кабината. Наличен е и 10-инчов дигитален инструментален панел с висока разделителна способност (стандартно оборудване от версия Feel Pack) за оптимално качество на дисплея и модерно и бързо опресняване на полезната информация, свързана с шофирането и навигацията. Водачите могат да конфигурират дисплея на дигиталния инструментален панел, за да отговаря на техните нужди, като поставят акцент върху навигационната система, информацията за енергийния поток или системите за подпомагане на водача.

ДВА ТИПА КАРОСЕРИИ ЗА МАЛКИ И ГОЛЕМИ „ПЛЕМЕНА“

Отличаващ се със същите преимущества на дизайна като версията с двигател с вътрешно горене, новият Citroën ë-Berlingo може да се похвали с компактни размери за по-лесно маневриране. И въпреки това може удобно да настани до седем души. Клиентите могат да изберат дължината на своя автомобил - къса версия М с дължина 4,40 м, или дълга XL с дължина 4,75 м (допълнителни 35 см между междуосието и задния надвес). Независимо от версията, всички паркинги са достъпни благодарение на височината под 1,90 м.

ОПТИМИЗИРАНО ИЗПОЛЗВАНЕ НА КАБИНАТА ЗА ПОВЕЧЕ КОМФОРТ

Хората, които се нуждаят от пространство за своите дейности или занимания в свободното време (включително екскурзии, приключения и дейности на открито), се нуждаят също от пространство в автомобила, което използват ежедневно за транспортиране на няколко души или оборудване за своите спортни дейности, както и за товарене на багаж. Ние проектирахме нашия автомобил за свободното време с идеята за тези нужди, предоставяйки на нашите клиенти това, на което държат, а именно интелигентен автомобил с пространство и функционалност от най-висок клас за улеснено и приятно преживяване на борда.

ОПРОСТЕН ДОСТЪП ДО КАБИНАТА

Достъпът до ë-Berlingo е опростен чрез две големи плъзгащи се странични врати, оборудвани с електрически стъкла, голяма задна врата, практична за товарене и разтоварване на тежки и обемисти предмети, и тонирано отварящо се задно стъкло, заедно с кора за поставяне и изваждане на предмети, без да се налага отваряне на багажника или когато пространството зад автомобила не е достатъчно за отваряне на задната врата.

ПРОСТРАНСТВО     

Версията XL има просторна кабина с обем до 4000 литра и товарна дължина от 3,05 м, заедно с щедро пространство за краката и обем на багажника до 2126 литра

МОДУЛНОСТ

В духа на модулния дизайн, характерен за мултифункционалните мебели, ë-Berlingo може да се трансформира, за да отговори на всички нужди и предлага оптимална свобода на ежедневно използване. Той може да превозва пет до седем души в зависимост от версията или да освободи широко пространство за побиране на тежки и обемисти предмети. Три пълноценни индивидуални задни седалки на ред 2, всички с еднакъв размер, предлагат на пътниците щедро пространство за коленете от 156 мм. Сгъващи се отделно или заедно, те могат да бъдат регулирани така, че да се получи желаната конфигурация, осигуряваща равен под по най-лесен начин. При сгъната предна пътническа седалка, подът е напълно равен, а дължината на товара достига 2,70 м за версия M и 3,05 м за версия XL – идеална за транспортиране на дълги предмети. Ред 3 съдържа две изваждащи се седалки. При версия XL седалките са монтирани върху релси и се плъзгат напред и назад над 130 мм, за да осигурят повече място за пътниците или повече обем за багажника. Кората може да бъде поставена във висока или в междинна позиция и служи за разделяне на багажника. Тя издържа товари от 25 кг и е леснодостъпна през отвореното задно стъкло. Тя може да се съхранява практично зад седалките на ред 2 (в зависимост от версията).

МЕСТА ЗА СЪХРАНЕНИЕ НА ВЕЩИ 

ë-Berlingo разполага с оптимален капацитет за съхранение на вещи от 167 литра и особено голям обем на багажника от 775 литра за версия M и 1050 литра за версия XL (в конфигурация с пет места). За ненадминато удобство местата за съхранение на вещи са проектирани така, че с цел оптимално използване пътниците могат да избегнат поставянето на предмети в краката си. Кабината е истински „обзаведен апартамент“, функционално пространство, в което обитателите се чувстват добре и лесно могат да намерят място за всички ежедневни предмети.

Сред 26-те места за съхранение само интелигентно проектираната облицовка Modutop® предлага 92 литра практични пространства с лесен достъп. Тя се състои от 60-литров таван, който може да побере 10 кг предмети, достъпни от седалките на ред 2 и от багажника през отвореното задно стъкло, както и от отделена полупрозрачна арка, която перфектно съответства на формата на тавана по цялата си дължина и се отличава с прозрачно покритие, така че пътниците да могат да видят кои предмети се съхраняват там.

ОТЛИЧНО ОСВЕТЕНА КАБИНА

Вътре в ë-Berlingo пътниците се възползват от истинска „сесия за светлинна терапия“, за да запазят всички доброто си настроение при дълги пътувания. Обширните остъклени повърхности, възлизащи на 6,40 м2, включително изнесеното напред предно стъкло и големият панорамен стъклен покрив, позволяват отлично осветяване на кабината. Ако е необходимо, таванът може да бъде покрит с електроуправляема щора. За пътуване през нощта Citroën е оборудвал ë-Berlingo с индивидуални лампи за четене за визуален комфорт на задните седалки и амбиентно осветление от арката за съхранение на вещи, която излъчва приглушена светлина за топла атмосфера.

ПОЛЕЗНИ ТЕХНОЛОГИИ ЗА СПОКОЙСТВИЕ  

СИСТЕМИ В ПОМОЩ НА ВОДАЧА И МАНЕВРИРАНЕТО

ë-Berlingo се гордее с 18 полезни технологии, осигуряващи на професионалистите безопасно и спокойно шофиране.

За улеснено шофиране ë-Berlingo може да се похвали с безконтактен достъп и стартиране, цветен Head-up дисплей (за първи път в сегмента), помощ при потегляне по наклон, защита по фланговете с предни, странични и задни сензори за паркиране, камера за заден ход с функция Top Rear Vision, интелигентни предни фарове, електрическа паркинг спирачка, круиз контрол и ограничител на скоростта и Park Assist - система, която автоматично открива дали дадено паркомясто е достатъчно широко за автомобила, след което извършва маневрите за паркиране в пълно спокойствие.

За по-голяма безопасност той е оборудван с активна спирачка за безопасност, система за предупреждение при напускане на лентата за движение, предупреждение за бдителността на водача, предупреждение за дистанция, предупреждение за необходимост от почивка, контрол на стабилността на ремаркето, контрол на сцеплението с помощ при спускане по наклон, разширено разпознаване на пътните знаци и система за следене на мъртвата точка на видимост.              

 4 СВЪРЗАНИ ТЕХНОЛОГИИ

Новият Citroën ë-Berlingo е наличен с 3 три пакета за свързаност с цел безопасност и комфорт на всички пътници. Тези пакети са неразделна част от програмата Citroën Advanced Comfort® и са разработени да опростят достъпа до свързани услуги, които трябва да бъдат бързи и интуитивни.

 CONNECT ASSIST

За безопасността на водача и пътниците новият Citroën ë-Berlingo Van идва с функцията Assistance & SOS.

Автоматично повикване или ръчно натискане на бутона „Assistance“: Ако е необходимо, тази услуга позволява на водача да осъществи контакт със специален кол център.

Connect Assist може да се използва за получаване на достъп до данни за автомобила като ниво на заряда, пробег, отложено зареждане, предварителна климатизация, местоположение на паркинга, километраж, следващо обслужване. Свързването и преглеждането на информацията е възможно чрез приложението My Citroën.

 CONNECT NAV

Сензорният екран Connect Nav може да се контролира и чрез гласово управление и да се използва за взаимодействие с функциите за навигация, телефон и радио. Той е във връзка със свързаните услуги. TomTom Traffic предоставя информация за трафика в реално време, за да идентифицира най-добрия маршрут. На разположение са и местоположенията и цените на бензиностанциите и паркингите за автомобили, метеорологичната информация и търсенето на интересни места (POI).

CONNECT PLAY

Технологията Mirror Screen, съвместима с Apple CarPlay™ и Android Auto, позволява на водача да свърже смартфона си и да проектира екрана му върху този на автомобила. Това дава на водача достъп до мултимедийно съдържание и му позволява директно и лесно да контролира своя смартфон и неговите съвместими приложения от сензорния екран на автомобила.

Пионер в създаването на автомобили за свободното време от 1996 г., Citroën продължава да актуализира своята гама с лансирането на електрическата версия на Berlingo, която дължи търговския си успех на просторната и модулна кабина и изключителния капацитет за съхранение на вещи. Изключителен, удобен за ползване от семейства и приятели, ë-Berlingo е оборудван да ги поддържа ежедневно в активния им начин на живот.

 

НазадКоментари