Четвърт век Миркат ООД

/ Информатор

Фирмата е създадена през далечената 1993 - когато се наливаха основите на бизнеса и демокрацията

Историята - видео

Официалният вносител на Suzuki Миркат ООД навърши четвърт век и с достойнство се нарежда сред старите и опитни играчи в българския автомобилен бизнес. Юбилеят бе отбелязан тържествено, макар и сравнително скромно онзи ден, заедно с представянето на новата Vitara, а едно кратко видео показва и основните жалони по пътя на фирмата.

За тези 25 години тя е постигнала сравнително много, макар че един взискателен шеф би искал и повече. Всъщност един чужденец трудно може да си представи всички изпитания, на които фирмата е била подложена в този четвърт век. Миркат е осбественост на гръцка групировка, а за прохождането си у нас намира точния човек в лицето на Лефтерис Анганакис – инженер с българска диплома, който не само владее езика, но и успява да се ориентира и справи в бурната атмосфера на раждащата се пазарна икономика – едно очарователно време, в което правилата, освен че не важат за всички, се променят и постоянно.

През 1993-а година примерно  в България има данък оборот от 50% и е по-изгодно колите да се продават на клиентите като внос от чужбина, на следващата 1994-а се въвежда ДДС, а през 1997-а идва сривът на лева и банковата криза, в която, ако продаваш с левове губиш с всяка кола, а нямаш право да продаваш за валута. По онова време покупките ставаха с пренасяне на торби с пари, новите коли се крадяха и от охраняеми паркинги, а за застрахователи беше опасно да се споменава. 

 

Новият век дойде с постепнното нормализиране на пазара, като  Миркат успя методично да заеме свояти ниша, да увеличава продажбите си, да разширява портфолиото от продукти, да изгражда разгърната дилърска и сервизна мрежа. Autoobserver.bg им пожелава в следващия четвърт век да се справят още по-добре. Дано в него да няма такива изпитания, каквито са преживявали в началото. С другите ще се оправят.

Конкурс за "вечните коли" - видео

Като част от юбилейната кампания фирмата организира и интересния конкурс „Търсим най-верния Suzuki в страната“, предизвикал голям интерес сред собствениците на здравите японски коли.    

НазадКоментари