Чероки на бунт срещу Jeep

/ Информатор

Индианското племе не е съгласно с използването на неговото име за продажби на автомобил

Вождът на индианското племе Чероки Чък Хоскин е заявил пред AFP, че не е съгласен с използването на славното племенно име за модел на Jeep. Той е подал официално възражение пред новата корпорация Stellantis, която вече контролира Fiat-Chrysler. „Мисля че дойде моментът, в който фирмите и спортните дружества трабва да се откажат от използването на инидиански имена и образи в своята продукти, реклама, фланелки, казва той.

Има и официална декларация от името на племето Чероки още от средата на януари. „За нас не е приятно да виждаме нашето име, изписано върху коли“, казва вождът и допълва:. „по-важно е хората да научат повече за нашите традиции, ролята ни в историята, за нашата култура, език и традиции“. Кампанията очевидно набира сила, тъй като един футболен и един бейзболен отбор са се отказали от използването на индиански имена и символи.

Моделът Cherokee на Jeep обаче също има свои традиции, а и добре оформени юридически права. За пръв път името е използвано в далечната 1972 година и тогава не е имало никакви претенции. В него фирмата е инвестирала много и отказът би бил доста сложен, а чисто юридически може да се заформи сложна и дълга съдебна разправия.

Племето Чероки  е интересен феномен в САЩ. Те са официално признато за едно от т.нар „Пет цивилизовани племена“ в началото на 19-и век, като сравнително бързо се пригодили към културата на белите заселници, създали собствен парламент, образователна система, имат и отделна азбука и силна културна традиция. Едон от техните наследници е великият Джими Хендрикс. В момента са около 300 хил. човека главно в щатите Оклахома и Северна Каролина. Задено с метисите обаче потомците им могат да достигнат и 1 млн, като имат и няколко различни организации и племенни общности.

 

НазадКоментари