Buy American за електричките

/ Наблюдател

САЩ ще стимулират покупката на електромобили, но само ако са Mаde In USA

Сериозна пукнатина се появи в евро-атлантическото единство по въпросите на електрическата мобилност.  Американският сенат утвърди план „Здраве и климат“, предвиждащ разнообразни мерки за борба с глобалните климатични промени и замърсяването. Той  засяга и автомобилния бизнес, като предвижда въвеждането на държавен стимул – данъчен кредит от 7500 долара при покупка на електромобил. Този електромобил обаче трябва да бъде произведен в Америка и батерията в него също може да е излязла само от американски завод. По този начин възможностите за избор на практика се ограничават до Tesla и  някои малки нишови производители като Rivian, ако оцелеят,  разбира се.  Европейските, японски и китайски производители са оставени извън играта на електромобилите в САЩ.  

Това естествено предизвика остра реакция в Брюксел.  „ЕС е изключително загрижен от този проект, засягащ трансатлантическите търговски връзки. Сматаме, че е дискриминационен за чуждите производители и облагодетелстващ американските“, декларира говорител на Европейската комисия.  Въвеждането на подобна привилегия в момента ощетява пряко сравнително слабо европейските производители, но в случая важен е принципът. Ако Европа реши да отговори реципрочно, тя ще бъде в неблагоприятна позиция, защото Tesla вече има завод на европейска почва, докато европейски електрички не се сглобяват в САЩ. Освен това подобно решение противоречи на правилата на СТО (Световната търговска организация), на които САЩ обикновено дъражат и понякога налагат със сила по света. Ако САЩ искат да привлекат инвестиции в електромобилното производство, те трябва да потърсят други начини, а не директно облагодателстване на продуктите им чрез таксуване.

В случая сенаторите са прекалили и от друга гледна точка. В момента повечето от батериите за електромобили се внасят в САЩ и мярката ще засегне и американските производители, които използват вносни батерии. Не случайно Съюзът за автомобилно обновяване (Организация на фирми, произвеждзащи електромобили) е против тази мярка и я определя като „прекалено рестриктивна“. Те призовават за промени, които да позволят използването на вносни батерии.

Има и нещо  друго. В момента се води война и много страни са ангажирани редом със САЩ в нея. Въвеждането на подобна дискриминационна мярка може да влоши политическите отношения със съюзниците. Предложението е прието от Сената, но за да стане Закон, то трябва да мине и през  Конгреса. Там вероятно ще бъдат внесени поправки, които да ограничат вредните политическш последици. Остава обаче и „лошото чувство“, че Америка не е забравила протекционизма в стил Buy American (купувай американското), който официално е отречен като вреден за функционирането на световната икономика и за глобалния ред. Защото въвеждането на подобна мярка, ще предизвика верига реципрочни отговори.

НазадКоментари