Бракът PSA – FCA под въпрос

/ Анализатор

Балансът в семейните финанси ще бъде нарушен от вируса. Правят се нови сметки

Очакваното обединение на Peugeot - Citroen  (PSA)  и  Fiat – Chrysler  (FCA) вече е под въпрос, се твърди в анализ на Франс Прес (AFP). Причината е в пандемията от коронавирус, която нанесе удар върху бизнеса и ще наруши планираното финансово равновесие в бъдещия глобален гигант.  Със сигурност и ред  договорени позиции в процедурата по сближаването и юридическото оформяне на брака ще трябва бъдат променени.

В момента екипи от юристи и икономисти се трудят върху промени в рамкита на брака, които след това ще трябва да бъдат обсъждани на по-високо ниво, за да се стигне до консенсус и продължаване на брачната процедура. Самата криза обаче е една голяма неизвестност, така че в момента никой не може да каже какви ще са промените и до колко те ще се впишат в рамките на началната идея за „брак между равни“. А промяната на тази формула може да доведе и до прекратяване на съжителството.

Един от основните параграфи на брачния договор със сигурност ще бъде преформулиран. В него се предвиждаше какви да бъдат дивидентите за акционерите за тази година, като семейство Аниели бе в специална позиция. В момента обаче и двете фирми са изправени пред необходимостта да кандидатстват за държавна помощ, която е немислима, ако се изплащат подобни дивиденти.  А отказът от тях ще наруши баланса на интересите на собствениците.

От друга страна обаче точно кризата може да подтикне напред сближението на двете фирми. „Повече от всякога това обединение показва смисъла си в критичния контекст, който виждаме ден след ден. Екипите ни продължавата да работят със същата ангажираност“, се казва в съобщение на PSA, изпратено до AFP. „В рамките на инфекционната криза, смятаме за ненужно да се спекулира върху условията на съглашението. Днес ние сме концентрирани върху защитата на нашите работници и нашите придприятия“, завършва PSA.

 

НазадКоментари