Боб Луц пак предсказва крах на Tesla

/ Информатор

Детройтската легенда препоръчва Model S да се купува като потенциално ценен олдтаймер на фалирала фирма

Бившият високопоставен автомобилен мениджър Боб Луц, в чиито вени тече най-високооктанов бензин, отново предизвика суматоха с навика си да говори интересно и прямо. Пред Los Angeles Times той е споделил неочаквано добри думи за първия модел на Tesla. „Model S, особено с динамичния пакет, е една от най-бързите, с най-добро поведение и най-добре спиращи коли, които могат да се купят в света днес“. По ускорение тя бие всички европейски екзотики, струващи над 350 хил. долара“ е казал той на форум в Лос Анджелиз.

В същото време той не е променил мнението си за самата фирма и нейния създател Илън Мъск. Луц отново е подчертал, че Tesla не е добре управлявана автомобилна фирма, защото изгаря постоянно огромно количество пари, без перспектива да генерира адекватни приходи. Все пак и в това е видял нещо добро. Според него колекционерите на автомобили имат добър шанс да направят удар. Ако сега те успеят да си купят Model S, то след време, след фалита на компанията, те ще притежават ценен олдтаймер, който ще струва доста повече от пазарната си цена като нов. „След 25 години Model S ще се помни като първият наистина добре изглеждащ и бърз електромобил. Хората ще си казват „жалко, че те пропаднаха“.


Боб Луц е жива детройтска легенда и нещо като образец за автомобилен мениджър с бензин в кръвта. Роден е в Швейцария, но на 7 годишна възраст семейството му се премества в САЩ. Служи като изтребител във флотските ВВС, но увлечението му по двигателите, скоростта и бизнеса го насочва към Детройт от 60-те. Кариерата му преминава през високи позиции във Ford, GM, BMW, Chrysler. Сред постиженията му са Escort, Viper, Explorer и много други. Бил е до Лий Якока в битката за спасяването на Chrysler. Прям и смел мъж, който в ерата на коректната реторика често предизвиква скандали с директния си език.

НазадКоментари