BMW пуска iX1 eDrive20

/ Информатор

Новият електрически кросоувър има 204 к.с. и пробег до 475 км

BMW продължава моделната офанзива в областта на електрическата мобилност и представя втори вариант с чисто електрическо задвижване на компактния кросоувър BMW iX1. Версията eDrive20 осигурява особено атрактивно и в същото време изгодно навлизане в света на премиум електрическата мобилност. Кросоувърът се задвижва от електромотор с максимална мощност 150 кВт/204 к.с. (с временен Boost) и има пробег от 430 до 475 километра (предварителни данни според WLTP).

С разширяването на своята гама в премиум компактния сегмент, BMW Group прави прави радостта от шофирането с нулеви локални емисии атрактивна за широки целеви групи и по този начин дава допълнителни импулси за разширяване на електрическата мобилност. Новото BMW iX1 eDrive20 ще се предлага от старта на производството през ноември 2023 г. на препоръчителната цена на дребно от 47 900 евро (с ДДС). Също като BMW iX1 xDrive30 (среден разход на електроенергия: 18,1 – 16,8 кВтч/100 км според WLTP; CO2 емисии: 0 г/км) то ще се произвежда в завода на BMW Group в Регенсбург.

Високоефективно електрическо задвижване, най-модерна технология за зареждане, изключителен пробег

Също като всички актуални електромобили на марката, така и при новото BMW iX1 eDrive20 се използва технологията BMW eDrive от актуалното пето поколение. Високоинтегрираното задвижване на предната ос на новия базов модел освен максимална мощност от 150 кВт/204 к.с. мобилизира и спонтанен максимален въртящ момент от 247 Нм. Благодарение на това компактният SAV ускорява от 0 до 100 км/ч за 8,6 секунди, максималната му скорост е електронно ограничена до 170 км/ч.

Монтираната компактно в дъното на автомобила високоволтова батерия има използваем енергиен капацитет от 64,7 кВтч. Високата енергийна плътност с комбинация с ефективността на електромотора осигуряват нисък разход на електроенергия и изключителен в сегмента пробег. Combined Charging Unit на новото BMW iX1 eDrive20 позволява серийно зареждане с променлив ток с до 11 кВт. По този начин високоволтовата батерия може да бъде заредена от 0 до 100 % от капацитета си за 6,5 часа. Като опция се предлага трифазно зареждане с променлив ток с мощност до 22 кВт. С него времето за съответното зареждане се скъсява до 3:45 часа. Може да се зарежда и с прав ток с мощност до 130 кВт. Така на бърза зарядна станция нивото на заряд на батерията може да се повиши от 10 до 80 % за 29 минути.

Кратките времена за зареждане се дължат и на особено ефективния софтуер за зареждане. Той позволява мощността на зареждане да се контролира целенасочено, докато енергията се подава от мрежата. Освен това предварителното управление на топлината гарантира, че високоволтовата батерия своевременно се темперира до оптимална температура преди спиране на станция за бързо зареждане. Когато навигационната система е активна, батерията автоматично се загрява предварително преди планираното спиране за зареждане. То може по всяко време да се активира и деактивира ръчно от клиента.

Напредничаво управление с новия BMW iDrive с „QuickSelect“

Новото BMW iX1 eDrive20 предлага всеобхватно серийно оборудване, което включва навигационната система BMW Maps, двузонова автоматична климатична инсталация, множество модерни асистиращи системи, Асистент за паркиране вкл. камера за обратно виждане, както и множество дигитални услуги. Сериен е и новият BMW iDrive с „QuickSelect“ и новата BMW Operating System 9. Той осигурява широка гама от дигитални съдържания за информация и развлечения, по-бързи цикли за актуализация на функциите over-the-air, както и оптимизирани възможности за достъп до множество онлайн услуги като например 3rd-Party-Apps, разширени услуги за навигация и паркиране и допълнителни възможности за индивидуализиране, например чрез допълнителни My Modes. Така BMW Operating System 9 осигурява и предпоставките за изключително индивидуален избор от допълнителни дигитални услуги, които се предоставят на клиентите от новото предложение BMW Digital Premium.

В центъра на Infotainment системата е BMW Curved Display. Той се състои от 10,25-инчов информационен дисплей и контролен дисплея с диагонал 10,7 инча под обща стъклена повърхност, извита към водача. Най-новото поколение на BMW iDrive предлага оформен по нов начин начален екран с „QuickSelect“. Това означава, че своето място в системата е намерила подобрена структура на менютата, базирана на устройства от сектора на потребителската електроника. Бързият достъп "QuickSelect" позволява директен избор на функции, без да се налага превключване през подменюта. По този начин новото BMW iDrive е насочено още по-последователно към интуитивно тъч управление и управление чрез естествени гласови команди.

НазадКоментари