BMW показва следващия iDrive

/ Иноватор

Новото поколение на инфотейнмънт системата блясва на изложението CES 2021

На авангардното Consumer Electronics Show (CES) 2021 BMW представя бъдещото поколение на своята Infotainment система, с която взаимодействието между водача и автомобила навлиза в една нова дигитална и интелигентна ера. CES ще се проведе в дигитален формат от 11 до 14 януари 2021 година. BMW ще се възползва от виртуалния форум на CES и ще позволи на публиката от целия свят да получи първи впечатления от бъдещата система BMW iDrive, която ще бъде представена официално по-късно през 2021 година.

Дигиталното представяне на BMW на CES 2021 включва и видео-тийзър, който нагледно и по развлекателен начин припомня развитието на потребителското изживяване в автомобила през последните 20 години и най-вече при BMW. Главните герои на това пътешествие във времето са BMW Серия 7 от 2001 година, при което BMW iDrive отпразнува своята премиера, и BMW iX, което ще бъде въведено на пазара още през 2021 година за пръв път с бъдещото поколение на Infotainment системата. Освен това дизайнерският екип, отговорен за User Experience и User Interaction, осигурява поглед зад кулисите на своята развойна дейност. В допълнение към това ще бъде продуциран и следващ епизод на поредицата от видеоклипове „Re-Thinking Design“,  стартирала в рамките на #NEXTGen 2020 на BMW Group. Всички съдържания на представянето на BMW на CES 2021, както и другите дигитални презентации могат да бъдат проследени на CES Special на онлайн-платформата www.bmw.com/ces.

Преди 20 години BMW спечели борбата срещу множеството бутони в автомобила с последователна смяна на парадигмата. Системата за управление BMW iDrive, представена за пръв път при новото тогава BMW Серия 7, се пребори не само със старите навици, но и с постоянно увеличаващия се брой превключватели, бутони и регулатори в кокпита. Те са заместени от цветен монитор, т. нар. контролен дисплей, на арматурното табло и контролер на iDrive – въртящ и натискащ се бутон на средната конзола. Мултифункционалната система предлага възможност с един-единствен уред за управление да бъдат контролирани множество настройки на автомобила, развлекателните, навигационните и телекомуникационните функции.

Освен това BMW Серия 7 е и първият автомобил, оборудван с гласово управление, което позволява активиране на подбрани функции с акустични команди. С iDrive контролерът и гласовото управление се повишават както комфорта, така и сигурността на управлението. Ако преди за всяка функция трябва да се търси и активира специално обособен бутон, сега е достатъчно едно движение с контролера, разположен перфектно ергономично на средната конзола. Чрез идентични движения на въртене, натискане и плъзгане може да бъдат управлявани най-различни функции. Същото толкова бързо и сигурно водачът може да следи индикациите на интегрирания на арматурното табло на нивото на погледа контролен дисплей. Налагаше се само кратко отклоняване на вниманието от пътя, за да се информира за статуса на управлението. Този иновативен принцип в рамките на само няколко години се превръща в нов индустриален стандарт. Множество други производители адаптират тази комбинация между дисплей и контролер, тъй като само по този начин можеха да овладеят постоянно увеличаващия се брой на функциите.

Постоянните модернизации осигуряват увеличаване на преднината

Още от раждането на iDrive BMW винаги е бил пионер в областта на интуитивното управление на автомобила. Благодарение на постоянните модернизации преднината се увеличава все повече и повече. Тя води до въвеждането на бутони за любими функции за запаметяване на индивидуално избрани стъпки за управление, като въведените за пръв път капацитивни повърхности активират предварителен изглед на контролния дисплей. Въведени са и бутони за директен избор за непосредствен вход в най-често ползваните функционални зони на менюто, както и Touch контролер, който позволява въвеждането на ръкописни символи.

През 2015 година, отново като премиера в BMW Серия 7, е въведен и контролен дисплей с тъч-функция. Успоредно с това BMW налага и други иновации за оптимизиране на комфорта и сигурността при шофиране. През 2004 година BMW е първият автомобилен производител, който представя Head-Up Display за проектиране на свързаните с шофирането важни данни върху предното стъкло, директно в зрителното поле на водача. Със световната премиера на BMW Управлението с жестове в BMW Серия 7 през 2015 година мултимодалното управление е издигнато до ново ниво. Гласовото управление също преминава през последователен еволюционен процес. От 2015 година Natural Language Understanding позволява управление с помощта на свободно произнесени фрази вместо твърдо дефинирани команди.

BMW като пионер в областта на свързания автомобил

В същото време BMW iDrive поставя и основите за въвеждането на дигиталните услуги, които позволяват все по-интензивна връзка между човека и автомобила. Още при първата еволюционна степен на системата в автомобила навлезе и услугата BMW Online. През 2007 година последва интеграцията на търсачката Google, след като една година по-рано BMW стана първият автомобилен производител в света, който позволи неограничено ползване на интернет в автомобила. Бумът на смартфоните и специално разработените за тях приложения още през 2012 година доведе до интегрирането на приложения на трети производители в системата за управление BMW iDrive. През 2016 година връзката между водача и автомобила става още по-тясна. BMW Connected App за пръв път даде възможност автомобилът да бъде интегриран изцяло в дигиталния лайфстайл на клиента. Вече е възможен директен трансфер на навигационни цели от смартфона в автомобила, информация за статуса на автомобила вече можеше да бъде следена на мобилния телефон или други дигитални устройства. Като My BMW App днес тази услуга предлага още по-разширени функции.

Дигиталният интелект подпомага водача

С дебюта на новото BMW Серия 3 през 2018 година своята премиера отпразнува новото, вече онлайн-базирано гласово управление. BMW Intelligent Personal Assistant изпълнява ролята на дигитален спътник, чиито възможности се увеличават постоянно. Това става възможно благодарение на модулният и гъвкав автомобилен софтуер BMW Operating System 7, който служи като основа за друга, насочена към бъдещето услуга. Remote Software Upgrade поддържа софтуера на BMW винаги на най-актуалното ниво и освен това позволява интегриране на допълнителни функции в автомобила. Смелостта за този революционен отговор на все по-сложните функции позволява на BMW още преди 20 години да се превърне в пионера на интуитивното управление. С BMW iDrive са поставени и основите за дигиталния интелект в автомобила. Той позволява изживяването при шофиране да бъде насочено още по-прецизно към потребностите и желанията на клиента. С BMW iDrive от следващо поколение постигнатата по този начин връзка между BMW и неговия водач се издига до ново ниво. Новата система по идеален начин свързва аналоговата и дигиталната технология. В същото време следващата промяна на парадигмата е неизбежна, тъй като сумата от наличните функции в автомобилите и тяхната сложност непрекъснато се увеличават. Дигиталният интелект навлиза в автомобила. Благодарение на оптимизираните сензори той може да възприема и следи заобикалящата среда. Това във все по-голяма степен позволява автоматизирането на шофирането и паркирането. Освен това онлайн-базираните услуги ползват все повече данни, които са на разположение в реално време. По този начин в множество ситуации автомобилът разполага с много повече информации от водача. Така например автомобилът може да получава предупреждения за опасности от автомобилния парк на BMW и да показва и прави прогнози за наличността на паркоместа около целта на пътуването. Тези разработки продължават и поставят все по-нови предизвикателства пред актуалните и бъдещите Infotainment системи. Следващото поколение BMW iDrive е проектирано да ползва потенциала на интелигентно свързания автомобил по-всеобхватно от всякога, за да направи изживяването на мобилността още по-безопасно, по-комфортно и по-вълнуващо.

НазадКоментари