BMW i4 - електричка, но и баварка!

/ Информатор

Нулевите емисии могат да се съчетаят не просто с динамика, но и с шофьорска тръпка

Когато се търси идеалният баланс между динамика и комфорт, моделите на  BMW Серия 3 и Серия 4 винаги са поставяли стандартите в своите сегменти на премиум пазара. При електромобилите тази задача скоро ще бъде поета от новото BMW i4. Първото Гран Купе с 4 врати с чисто електрическо задвижване ще обогати мобилността с нулеви локални емисии с чистата радост от шофирането. „За пръв път разработихме едно истинско BMW със спортни гени за чисто електрическо шофиране“, обясни ръководителят на проекта Давид Алфредо Феруфино Камачо. „BMW i4 предлага всичко, с което са познати автомобилите с марка BMW – и е напълно електрическо.“

Няколко седмици преди световната си премиера BMW i4 преминава през финалната права на изпитанията за динамика на управлението. Фокусът е поставен върху интегрираното приложение на всички компоненти на задвижването и окачването. По този начин се гарантира, че спонтанното разгръщане на мощността на електромотора винаги да е съчетано с прецизно контролируема управляемост във всяка ситуация, въодушевяваща динамика в завоите, оптимизирано при всякакви метеорологични и пътни условия сцепление и перфектно балансиран комфорт на возене. За тези фини настройки се използва технологичната компетентност на BMW Group в областта на задвижването и окачването, резултат на дългогодишния опит на компанията. Той осигурява балансирани премиум характеристики на новото BMW i4 и гарантира уникално в сегмента изживяване при шофиране.

Вълнуващо спокойни: спринтовете с BMW i4

С максималната си мощност до 390 кВт/ 530 к.с. задвижването на BMW i4 позволява уверени ускорения. За постигането на 100 км/ч от място са достатъчни 4 секунди. Още по-впечатляващо от ускорението обаче е изживяването при шофиране. Специфичната за модела технология на амортисьорите компенсира „потъването“ на каросерията при потегляне, а разработения от BMW специфичен контрол на сцеплението (ARB) винаги гарантира оптимално сцепление и перфектна стабилност в движение дори и на хлъзгава настилка благодарение на екстремно бързото и прецизно управление. По този начин подобният на катапултиране спринт на новото BMW i4 се превръща в едновременно вълнуващо и в същото време безгрижно изживяване, тъй като не е нарушено от корекции на сцеплението и посоката. Вълнуващото ускорение обаче е само един от аспектите на ненадминатите динамични характеристики на BMW i4. За него са характерни и спонтанните реакции на всяко движение не само на педала на „газта“, но и на кормилното управление и педала на спирачката. Предпоставките за това високо ниво на пъргавина и прецизност са заложени още в автомобилната концепция на BMW i4. Тя включва както дълго междуосие, широки следи, специфични за модела стойности на камбъра и големи колела, така и висока устойчивост на каросерията срещу усукване, оптимизираната аеродинамика, нисък център на тежестта и балансираното разпределение на теглото между осите.

Прецизност без усилие: по идеалната линия на завоя

Всички тези параметри са взети под внимание най-детайлно при интегрираното  приложение на всички компоненти на задвижването и окачването, за да може да се гарантира типичния за BMW спортен дух при всякакви ситуации на пътя. Конструкцията и настройките на пружините и амортисьорите осигуряват винаги оптимален контакт с пътната настилка. Почти напълно безшумното задвижване в комбинация с балансираното окачване дори и при висока скорост осигуряват усещането за реещ се над пътя без напрежение автомобил, който не може да бъде изваден от равновесие нито от неравности по пътното платно, нито от тежки за сцеплението условия. „BMW i4 прави впечатление на леко и пъргаво, като в същото време е солидно и уверено“, казва ръководителят на проекта Давид Алфредо Феруфино Камачо. „С уверената си стабилност и високата устойчивост в завоите то сякаш залепва към пътя. Всички електромобили имат бързо линейно ускорение. Но за нас от BMW това не е достатъчно.“

Освен това BMW i4 се овладява без усилия дори и при високо динамични ситуации на пътя. За това, освен неутралното поведение при завиване и мощните спирачки с прецизно дозиране преди всичко допринася и кормилното управление на BMW i4. То реагира директно и с висока прецизност по курса, предлага прецизна обратна връзка на водача по всяко време и не се влияе от силите на задвижването дори при интензивно ускорение и спиране. По този начин се постигат уверени смени на посоката при висока скорост, а почти пълната нечувствителност към смущенията от неравностите на пътната настилка и зависимото от скоростта сервоусилване на кормилното управление осигуряват спокойни пътувания на дълги разстояния.

Типично за BMW: уникален баланс между спортен дух и комфорт на возене

Характерната динамика на управлението на BMW i4 се отличава и с факта, че неговите динамични качества не са постигнати за сметка на комфорта на возене. Гран Купето с чисто електрическо задвижване се отличава и с неограничена пригодност за всекидневието. Освен това BMW i4, чиято високоволтова батерия с най-нова технология на акумулаторните клетки осигурява пробег до 600 километра (WLTP), предлага и технология на окачването, насочена към висок комфорт при дълги пътувания. То е базирано на висококачествената технология на амортисьорите, използвана при BMW Серия 3 и Серия 4, която е допълнена със специфични за модела компоненти и е настроена индивидуално. Така се постига ефективно редуциране на колебанията на каросерията, причинени от неравности на пътната настилка или завои. Специфичните за модела фини настройки на пружините и амортисьорите имат значителен принос за хармоничното поведение на пътя на BMW i4.

Успоредно с окончателните тестове за калибровка тече и подготовката за старта на производството в завода на BMW Group в Мюнхен. В момента там се провежда осигуряването и на най-дребните етапи при производството, преди BMW i4 да получи одобрение с типичното за BMW качество на изработката.

НазадКоментари