България приключва 2021 с ръст

/ Информатор

Пазарът на нови коли в ЕС е в спад - дори и спрямо ковидно-ниското ниво на 2020 година

Продажбите на нови коли в рамките на ЕС са в спад от -2,4% - дори спрямо рекордно ниското ниво на предходната 2020 година, отчита статистиката на Европейската асоциация на производителите на автомобили (АСЕА). В рамките на съюза са продадени 9,7 млн. нови коли, докато предишната година те са били 9,9 млн. Причините за това са както в продължаващите трусове около пандемията, така и в свиването на производството заради липсата на електронни компоненти.

В рамките на тази цялостно негативна картина България е светъл пример. За годината у нас са отчети 24 237 сделки, което е ръст от +9,7% спрямо предишната. По-добри резултати от нас отчитат Хърватия, Естония, Гърция и Ирландия. Най-важните големи пазари обаче са или с малък ръст или дори в спад като Германия отчита -10,1%, а Франция - минимален ръст от +05%.

Сходна е ситуацията и при фирмите, като спадът е обща тенденция. VW отчита -4,8% за годината, Stellantis -2,1%, Renault Group -10,2%. Най-голям ръст има групировката на Hyundai +18%. Позитивни са резултатите и на BMW +1,5%.

НазадКоментари