„Биг Брадър“ на пътя от Ниш до Белград

/ Наблюдател

Цели 56 камери ще контролират скоростта на българския път към Европа

От 15 октомври на участъка от международния коридор №10  между Ниш и Белград ще работят цели  56 камери за контрол на скоростта, съобщава сръбският вестник Политика. Камерите ще бъдат поставени както до станциите за плащане на пътни такси и близо да бензиностанции, така и между тях.  Разстоянието между камерите ще е от 6 до 32 километра, като пунктовете са общо 14.  Данните ще се обработват скоростно и глобите може да бъдат наложени още при пристигането на пункта за таксуване.  Камерите могат да снимат прецизно номера на кола, движеща се със скорист до 250 км/ч. По-бързите имат шанс да останат ненаказани.

По този начин контролът върху скоростта става двоен, защото действа и системата за изчисляване на средна скорост, която засича моментите на влизане и излизане от магистралата. При нея обаче палавите шофьори можеха да карат по-бързо на опеределени участъци и след това да изчакват в някое кафене докато постигнат законноте време, за което биха преодолели разстоянеието със 130 км/ч. Сега вече и тази опция отпада и движението трябва да е равномерно и законосъообразно във всеки момент. Един тотален  катаджийски „Биг Брадър“, какъвто няма и в Швецария.   

Системата влиза в действие от 15 октомври, но първите наказания ще имат законна сила след тримесечен срок на тестове и засичане на прецизността на техниката, съобщава вестникът. Все пак българските шофьоре по-добре да не я изпробват, а още отсега да свикват с круиз-контрола.   

НазадКоментари