Бедността убива повече от скоростта

/ Информатор

В изостаналите страни смъртността по пътищата е много по-висока, докладва СЗО

Катастрофите по пътищата убиват все повече хора в света, алармира Световната здравна организация в поредния си доклад по тази тема. През 2009-а във всевъзможните пътни инциденти  са намерили смъртта си 1,2 млн. души, докато в доклада за 2018 се твърди, че те са 1,35 млн. При това катастрофите са основната причина за смъртта на млади хора в диапазона от 5 до 29 годишна възраст, е изчислила организацията, която внимателно следи какво става със здравето, живота и напускането на живота от представителите на човешкия род на Земята.  Големите успехи в борбата със заразните болести са довели до това, че автомобилите се оказват по-опасни от микробите за живота на децата и младежите.

„Тези убийства са неприемливо висока цена за мобилността“, заявява шефът на СЗО Тедрос Гебрейсус. „Няма никакво оправдание за бездействието. Това е призив към правителствата и към другите партняори да везмат много по-сериозни мерки“, допълва той. В доклада се прави извода, че катастрофите с фатален изход са относително повече в бедните старин, независимо, че в богатите има повече автомобили и по-интензивен трафик. Смъртността по пътищата е три пъти по-висока в страните с ниски дохиди, отколркото в тези с високи. В Африка тя е 26,6 убити на 1000 хиляди жители, докато в Европа е 9,3.   

Това показват цифрите, а в анализа на причините може да се посочи както лошото техническо състояние на автомобилите  и пътищата в по-бедните страни, така и липсата на закони, или пък масовото им нарушаване по такива въпроси като  ограниченията на скоростта, употребата на алкохол и дрога зад волана, поставянето на предпазни колани и каски. Богатите карат и катастрофират повече, но те са по-добре защитени  - не толкова с пачките и с колите, колкото с по-добрия ред по пътищата, с грижата за техническото състояние на колите, с по-доброто медицинско обслужване след инцидентите и с дисциплината, която е характерна за най-богатите страни. А тук интересно е да се види къде ли е България по всеки от тези параграфи?  

НазадКоментари