Баварски двуколесни прелести

/ Информатор

BMW Motorrad разширява гамата си с F 900 R и новото попълнение F 900 XR

BMW Motorrad разширява гамата си с динамичния роудстър F 900 R и новото попълнение в ‘Adventure Sport’сегмента F 900 XR. И двата модела се характеризират със спортно поведение, интуитивно управление и невиждани досега в сегмента на моторите със среден работен обем, серийно оборудване и опции. Именно те определят новите машини, като уникални предложения за съответния ценови клас. Двата нови модела споделят една и съща техническа база, но се разлизават значително по отношение на характера си и позицията на седене. 

 

Новото BMW F 900 R – динамичен роудстър за чисто удоволствие.

Самоуверени, активни, спортуващи, обичащи динамиката – така могат да бъдат описани феновете на BMW F 900 R. Новият роудстър провокира усещане за свобода и модерния начин на живот.

Визията, стилът и агресивният дизайн на F 900 R са в унисон с техническите характеристики на машината и нейния звук. Широкоспектърният характер на мотора го прави еднакво подходящ, както за опитни карачи, така и за мотористи без опит.

Новото BMW F 900 XR – истински ‘ XR ’ в средата на гамата.

‘XR’ означава безкомпромисна многофункционалност: спортен и адвенчър мотоциклет в едно. BMW Motorrad обособява това семейство със S 1000 XR, а сега го разширява с представянето на нов модел в сегмента на машините със средно голям работен обем. Дизайнът на по-малкия XR очевидно реферира към визията на големия му брат.

F 900 XR демонстрира ключови качества за сегмента ‘Adventure Sport’: спортна динамика, комбинирана с по-изправена позиция на каране в стил ‘GS’, изключителни удобства за каране и возене на дълъг път, и дизайн, който недвусмислено илюстрира силата на неговото присъствие.

Новият модел се възползва от технологии, характерни за по-горния клас. Като например Adaptive Cornering Light светлините за завиване, Keyless Ride системата за безключово палене и Intelligent Emergency Call системата за автоматично известяване и връзка с аварийните служби, в случай на инцидент. Уникални функционалности за класа.

Освен за опитните мотористи, XR е предназначен и за „новодошлите в клуба”, благодарение на лесното си управление, ниската седалка, възможността за каране с категория А2 и не на последно място заради атрактивната си цена. 

Еталон за технолоичност в сегмента.

И двата нови модела, F 900 R и F 900 XR, поставят нови стандарти по отношение на серийното оборудване в средния по работен обем клас. Стандартно моторите идват със система за свързаност и LED елементи, като допълнителното оборудване също е невиждано за класа. То включва адаптивни светлини за завиване, безключово палене, електронно окачване Dynamic ESA, режими за каране Pro, MSR, DTC, DBC и RDC.

Доразвит двуцилиндров редови двигател с увеличен работен обем, мощност и нова функция за контрол на „моторната спирачка”.

F 900 R и F 900 XR се задвижват от двуцилиндров редови двигател, базиран на агрегата представен в F 850 GS през 2018-та. Работният обем е увеличен до 895 куб. см, максималната мощност е 105 к.с., а кривата на въртящия момент е още по-линейна. Звукът е особено характерен и вдъхновяващ, благодарение на 270/450-градусовия ъгъл на запалване и новата изпускателна система.

В допълнение на стандартния ‘anti-hopping’ съединител, новите F 900 R и F 900 XR могат да бъдат оборудвани със система за регулиране на моторната спирачка (MSR). Тя не допуска приплъзване на задното колело при рязко връщане на газта и при сваляне на предавка. Това означава по-сигурно каране и повече спокойствие.

Два стандартни режима на каране, ASC и ABS. Опционално: режими за каране Pro с DTC, ABS Pro, DBC и MSR.

Новите F 900 R и F 900 XR идват серийно с режими за каране Road и Rain, както и с изключващи се ABS и ASC (Automatic Stability Control).

Опционалните режими Pro помагат на двата мотора да разкрият още по-пълно своите характери. Те включват още Dynamic и Dynamic Pro, както и  DCT (Dynamic Traction Control), ABS Pro и DBC (Dynamic Brake Control). Системата за регулиране на моторната спирачка (MSR) е абсолютна новост за класа.

Нова стоманена рама, леки пластмасови резервоари и опционална система Dynamic ESA.

Също както GS моделите и моторите от серията F, в основата на новите F 900 R и F 900 XR е стоманената рама тип „мост”. Двигателят също изпълнява носеща функция, а резервоарът вече е на класическото място между кормилото и водача. Предното окачване е съставено от обърната вилка, а задното – от двустранен шарнир и централен амортисьор с пружина.

Резервоарите са с обем 15,5 литра (при F 900 XR) и 13 литра (при F 900 R), а конструкцията им е пластмасова – за пръв път в индустрията. Спомагателната рама също е нова, прикрепя се с болтове към основната и определя елегантната задна секция на моторите. F 900 R е динамичен роудстър, поради което разполага с по-къс ход на окачванетодокато по-дългият ход при F 900 XR определя и неговия двойствен характер.

BMW Motorrad Dynamic ESA (Electronic Suspension Adjustment) се предлага опционално. Системата подобрява динамиката, комфорта, както и туристическите способности на мотоциклетите, благодарение на автоматичното адаптиране на задния амотрисьор към конкретните условия. Електронните системи за окачване са почти невиждани в този клас. 

Адаптивни светлини за завиване и опционален фар Headlight Pro. Стандартно, мощни LED елементи.

Адаптивните светлини за завиване осифуряват още по-високо ниво на сигурност и са част от опционалния фар Headlight Pro. Системата е уникална за сегмента на моторите със средно голям работен обем и прави карането през нощта значително по-безопасно. Всички оснатали светлини при двата мотоциклета са LED.

6,5-инчов цветен TFT дисплей и BMW Motorrad Connectivity – стандартно.

Инженерите на BMW Motorrad са отделили особено внимание на това дисплеят да бъде четлив, без значение от условията. Цветният 6,5-инчов панел предлага изобилие от разнообразна информация и е супер лесен за управление. Графиките са оптимизирани за шосейно каране, а в допълнение има и т.н. Core екрани, налични при опционалните режими за каране Pro. Серийната система Connectivity е униклана за класа и позволява свързване на телефон, слушане на музика или ползване на навигация.

Перфектна ергономия и, в случая на F 900 XR, прекрасна защита от вятъра и атмосферните условия.

F 900 R се характеризира с подчертано спортна и активна позиция на седене, докато позицията при F 900 XR е по-отпусната и подходяща за дълго каране. Предното стъкло се регулира по височина, като страничните панели също осигуряват защита от вятъра.

И двата модела се предлагат с разнообразие от височина на седалките, както и с възможност за по-ниско окачване.

Безкомпромисна цветова гама и за двата мотора.

F 900 R и F 900 XR дебютират в три цветови комбинации, подчертаващи спортния им характер.

Новият F 900 R се предлага в Blackstorm металик, San Marino Blue металик и в изпълнение Sport – Hockenheim Silver металик/Racing Red.

F 900 XR от своя страна стъпва на пазара в базовия Light White, заедно с две различни изпълнения. Exclusive модификацията е боядисана в Galvanic Gold металик, а Sport – Racing Red.

   

Обобщение на новостите при BMW F 900 R и F 900 XR.

 • Новото BMW F 900 R: динамичен роудстър за чисто удоволствие.
 • Новото BMW F 900 XR: истински ‘RX’ със средно голям работен обем.
 • Доразвит двуцилиндров редови двигател с увеличен работен обем: 895 см3 (от 853 см3).
 • Повече тяга: 105 к.с. при 8750 об/мин и 92 Нм при 8500 об/мин.
 • Изпълнение с 48 к.с. за категория A2.
 • Особено гладка работа, благодарение на двата срещуположни балансиращи вала.
 • Два стандартни режима за каране Rain и Road, както и ABS и ASC.
 • Режими за каране Pro с две допълнителни настройки, DTC,  ABS Pro, DBC и MSR.
 • Стоманена рама за оптимална здравина и прецизност в управлението.
 • Новоразработена стоманена спомагателна рама с елегантерн дизайн
 • Ход на окачването: 135 мм (F 900 R) и 170 мм (F 900 XR) отпред и 142 мм (F 900 R) и 172 мм (F 900 XR) отзад.
 • Електронно регулируемо окачване Dynamic ESA, опционално.
 • ABS Pro за още по-сигурнос каране, опция.
 • Перфектна ергономия и разнообразие от типове/височини на седалките.
 • Регулируемо по височина предно стъкло и странични защини елементи при F 900 XR.
 • Аадаптивни свелини за завиване, част от опционалния фар Headlight Pro.
 • Цветен 6,5-инчов TFT дисплей с перфектна четливост и BMW Motorrad Connectivity, стандартно.
 • Мощни LED елементи.
 • Intelligent Emergency Call, опционално.
 • Keyless Ride, опционално.
 • F 900 R е динамичен роудстър с мускулеста предна част, агресивен фар и къса и тясна задница.
 • F 900 XR е с ‘Adventure Sport’ визия и приключенско-спортен характер.
 • Висококачествена изработка
 • Три цветови схеми и варианта на изпълнение.
 • Широка гама опционално оборудване и аксесоари BMW Motorrad.

НазадКоментари