Най-дългият дрифт вече е 8 часа

/ Запалянко

Рекордът е записана след 5 зареждания с гориво и безкрайно въртене по мкър асфолтов кръг

BMW записа рекорд за най-дългото дрифтване, като една синя М5 въртя цели осем часа по мокър асфалтов кръг. Освен железните нерви на пилота и здравината на машината в този рекорд има и нещо друго – за пръв път бе осъществено дозареждане с гориво по време на движение. Операцията е наистина сложна и опасна, но е извършена цели пет пъти в рамките на рекордния опит.

Историята на рекорда за по-дълго дрифтване започва на Нюрбургринг през 2013-а когато инструкторът от  BMW Performance Driving School Йохан Шварц измина с вратите напред около 81 км. По –късно Харалд Мюлер с Toyota GT86 увеличи тази дистанция на 144 км, а автомобилният журналист Джеси Адамс отново с Toyota GT86 вдигна бариерата до 165 км, изминати за 5 часа и 46 мин.

Сегашният опит с М5 ще бъде доста по-дълъг и това налага или в колата да се монтира огромен резервоар, или да се допусне спиране за презареждане. Организаторите от „Гинес“ са направили съответната промяна в правилата, но пък претендентите от BMW са решили да не се възползват от нея, а да организират презареждане в движение, както го прават военните самолети при дълги полети или поддържане на дежурство във въздуха. Самото устройство за презареждането не е особено сложно, но процесът ще изисква железни нерви и дисциплина и от двамата пилоти.

НазадКоментари