Батериите на бъдещето от BMW

/ Информатор

Баварците представиха серия иновации. Скоро - пробег 1000 км с едно зареждане

Постоянното повишаване на радостта от шофирането и амбициозните цели за устойчивост дефинират работата на BMW Group приплановете за бъдещето. С повече от 100 години опит и разнообразна технологична компетентност, тя се изправя пред предизвикателството да разработи атрактивни решения за мобилност, които са съвместими с опазването на климата, опазването на ресурсите, качеството на живот в градска среда и социалната отговорност. В рамките на събитието „Устойчивост чрез иновации 2022“, компанията представя широка гама от перспективни технологии, концепции и стратегии, които ясно демонстрират как иновативната сила и визионерското мислене могат да осигурят нов тласък за устойчива мобилност.

Нов формат за батерийните клетки на Neue Klasse

С моделите от Neue Klasse BMW Group ще започне нова ера в електрическата мобилност от 2025 г. и за първи път ще използва новоразработени, кръгли батерийни клетки, които са оптимално съчетани с новата архитектура, насочена към напълно електрически задвижвания. С иновативните литиево-йонни батерии от вече шесто поколение на технологията BMW eDrive пробегът ще се увеличи с 30 %, а скоростта на зареждане с около 20 %. Освен това се понижават и СО2 емисиите при производството на батерийни клетки, като в същото време производствените разходи за цялата високоволтова батерия се понижават с до 50%.

Новите кръгли клетки на BMW имат еднакъв диаметър от 46 мм и две различни височини. В зависимост от модела те могат да бъдат интегрирани гъвкаво в наличното пространство в дъното на автомобила. За да се покрият нуждите от батерийни клетки за Neue Klasse, заедно с партньорите си BMW Group ще изгради по два нови завода за батерийни клетки в Европа, Китай и в района на Северноамериканска асоциация за свободна търговия USMCA.

BMW EfficientDynamics благоприятства трансформацията към електрическа мобилност  

Повече радост от шофирането, по-малко емисии – с този принцип програмата BMW EfficientDynamics чрез непрекъснати иновации осигурява напредък в областта на устойчивостта от 2007 г. В допълнение към задвижването, технологичният пакет включва също интелигентна олекотена конструкция, намалено съпротивление при търкаляне и оптимизирани аеродинамични качества. С това той благоприятства и трансформацията към електрическата мобилност. При тестовете на международни специализирани медии актуалните модели на BMW с чисто електрическо задвижване впечатляват с изключително добри стойности на разход на енергия и пробег, които в някои случаи са дори по-добри от официалните данни според WLTP или EPA.

Моделите на Neue Klasse също ще се възползват по особен начин от BMW EfficientDynamics. Холистичният подход за максимална ефективност определя развитието на новите автомобили и платформи от самото начало, не само в конфигурацията на задвижването, но и в областта на дизайна и избора на материали.

По пътя към кръговата икономика и веганските интериори

В BMW Group дизайнери, изследователи на материали и експерти от други дисциплини работят заедно върху устойчиви решения за проектиране на екстериора и интериора на автомобила. Фокусът е върху отговорните доставки и обработки на суровини, които са с възможно най-ниски емисии CO2, непрекъснато увеличаване на дела на вторичните материали с цел пълна кръгова икономика, нови процеси на рециклиране, увеличено използване на естествени влакна и замяната на животински суровини.

Още през 2023 г. BMW Group ще въведе на пазара първите автомобили с изцяло вегански интериор. Това става възможно преди всичко чрез разработването на иновативни материали със свойства, подобни на кожата. Отказът от кожа спестяват около 85 % от CO2 емисиите по веригата на стойността за съответните интериорни компоненти.

Рециклирани рибарски мрежи като суровина за компонентите за интериора и екстериора
Освен това от 2025 година за моделите от Neue Klasse, от 2025 г. облицовъчните елементи за пръв път ще бъдат изработени от пластмаса, чиято суровина се състои от около 30 % рециклирани рибарски мрежи и въжета. Тези остатъци от морската индустрия се доставят проактивно от пристанища по целия свят, за да се гарантира, че няма да се озоват като отпадъци в морето. За множество други материали - от стомана и алуминий, през пластмаса и стъкло до високоволтови батерии – се разработват и налагат нови процеси за рециклиране в смисъла на кръгова икономика. С фундаментална работа в областта на кръговия дизайн BMW Group си поставя за цел да гарантира, че автомобилите в края на фазата на ползване ще са налични като източник на суровини за нови автомобили.

Устойчиви материали, нова естетика: визионерски дизайнерски прототипи на седалки

BMW Group показва и визионерски дизайнерски прототипи на седалки за бъдещи модели BMW и MINI. Използваните материали се характеризират с екологично чисти производствени процеси, пълна рециклируемост, новаторска естетика и безкомпромисно първокласно качество с отлична визуална и хаптична привлекателност.

Дигитални инструменти за още по-висока устойчивост

Дигитализацията и свързаните с нея иновации също имат значителен принос за непрекъснатото повишаване на устойчивостта във веригата за доставки и при конструирането на автомобилите на BMW Group. Това се вижда например от междуиндустриалната мрежа за данни Catena-X и при Generative Design с нови компютърни методи за разработване на компоненти за превозни средства.

BMW AG е един от инициаторите на партньорската мрежа Catena-X, която чрез създаването на мрежова база данни така полага и основите за установяване на кръгова икономика и последователно намаляване на емисиите на CO2 във веригата на доставки. Около година след стартирането си, алиансът за сигурен и междуфирмен обмен на данни в автомобилната индустрия вече представя първите приложения, които могат да бъдат тествани на практика.

Пробив с Neue Klasse: Generative Design

В рамките на BMW Group дигитализацията под формата на Generative Design става все по-важна за ефективното и спестяващо ресурси конструиране на автомобилни компоненти. С помощта на компютърни алгоритми дизайнерите и инженерите могат да проектират сложни геометрии на компоненти, което позволява значително намаляване на използването на материали и теглото, което не би било възможно с конвенционалните методи.

Разнообразни концепции са устойчива градска мобилност

За да повиши устойчивостта във фазата на използване на своите превозни средства и в същото време да насърчи привлекателността на градовете като жизнено пространство за техните жители, BMW Group се занимава с цялата екосистема на градската мобилност. В допълнение към разработването на превозни средства с нулеви локални емисии, това включва и широка гама от концепции за устойчива мобилност в градските райони.

НазадКоментари