Балонът на електричките изпуска

/ Информатор

Dyson реши да се откаже от електромобилните си планове. Илюзиите изглежда се разсейват

Производителят на прахосмукачки Dyson изнендващо обяви край на прогрламата си за нахлуване в бизнеса с електромобилите, в която са вложени 2,5 млрд долара. Инвестицията ще се пренасочи към разработка на батерии за домакинсик уреди. Милиардерът Джеймс Дайсън е прозрял, че в близко бъдеще няма устойчив бизнес модел, при който производството на електромобили да му донесе печалби. Той е съобщил това в лично писмо до екипа. Проектът му влезе в действие преди две години, като намеренията бяха за бърз пробив, а триумфът на  електромобилната революция се очакваше в близко бъдеще.

Напоследък обаче еуфорията започва да изветрява. През август е имало рязък спад от 23% в продажбите на електрички. Това доведе до мрачни прогнози за бъдещето на онези фирми, които инвестираха в очакване на бърз пробив. „Бъдещето на Tesla е несигурно. Почти всички електромобилни  стартъпи  са изправени пред предизвикателства, като повечето ще умрат. Бариирите пред онези, които искат да навлязат в електромбилите са високи, а производството на автомобили  е твърде трудно. Преходът към електромобилност ще бъде много скъп“, се казва в анализ, публикуван от Automotive News.  

Пример за негативната тенденция е съдбата на китайските гиганти в електромобилността. Nio декларира огромни загуби за тримесечието, а около  Lifan и Zotye се въртяхт слухове за задаващ се банкрут.  При това става дума за фирми, които са облагодетелствани в една държавно контролирана икономика.А в чисот пазарни условия електромибилите засега са порсто губещи, и преспективата за достигане на устоячив и печеливш бизнес модел все още не е ясна.

НазадКоментари