Байдън тръгва срещу Мъск

/ Информатор

Президентът подкрепя влизането на профсъюза на автоработниците (UAW) в Tesla и Toyota

Президентът на САЩ Джо Бойдън написа нова глава в дългата и сложна книга на отношенията между властта и профсъюза на автоработниците (UAW). Той подкрепи открито усилията на профсъюза да влезе в Tesla и Toyota, които досега успяваха да държат активистите извън заводите си. Това стана публично в Белведере (Илинойс), където един завод на Stellantis бе отворен след 6-седмична стачка на UAW, завършила със споразумение. „Искам договор от подобен тип за всички автоработници и смятам, че UAW имат план за това“, открита e заявил Байдън и дори споменава, че „Toyota вече няма избор, освен да повиши заплащането, след сделката с UAW“. Байдън е казал това, облечен с тениска на профсъюза.

От Toyota са реагирали сдържано, като са изтъкнали, че винаги са искали да насърчат „позитивния морал и да повишат производителността на работниците“, но без да споменават профсъюзи. Илън Мъск обаче винаги е бил категоричен, че UAW няма място в негов завод. През 2021 година той открито обвини президента Байдън, че политиката му към електромобилите е под контрола на профсъюза. Мъск се справи успешно със съдебни дела, които UAW водеше срещу него заради изхъврлянето на активистите от  Tesla, а в един от прословутите си туитове написа, че не вижда защо „да плаща и да дава дялове на UAW за нищо“.  

Отварянето на завода на Stellantis в Илинойс прекрати една тежка стачка в автомобилната промишленост, но спразумението ще натовари фирмите със солидни разходи за работната сила, което пък ще рефлектира върху цената и конкурентността на продукцията им. Все пак напрежението за момента е свалено, а президенът Байдан застана в характерната роля на приятел на профсъюзите, която играят всички президенти от демократическата партия от Рузвелт насам. Защото догодина идват избори.

Назад



Коментари