Автомобилното робство се запазва

/ Наблюдател

Мнозинството (77% ) от автомобилистите във Франция предпочитат колата да си е само тяхна, но формите на дългосрочен наем са в настъпление.

Частната собственост в най-класическата й експлоататорска форма продължава да доминира при френските автомобилисти, показва социологическото проучване „Французите и автомобила“,  оповестено от Организацията на френските производители на автомобили CCFA. Различните форми на дългосрочен наем, които са все по-разпространени напоследък по света, във Франция обхващат 23% от автомобилите. Останалите 77% пъшкат под робството на собствениците, които могат да правят каквото си искат с тях. Това обаче не е толкова зле за самите коли, защото според същото изследване, броят на тези, които смятат колата просто за „полезен обект“ намалява (от 54% през 2012 до 38% през 2017). А онези за които автомобилът е „мечта“ и „удволствие“ нарастват до общо 50%. Така че терминът „робство“ може и да е малко пресилен. Има и доста хора, които не просто обичат, но и са толкова обсебени от колите си, че всъщност те им робуват.  

Друга важна тенденция в изследването е засилването на авторитета на националните марки, към които открито предпочитание изразяват 53% от анкетираните (през 2016 – 46%). Това е отражение и на по-привлекателния дизайн, който настъпва в последните пет години.

При оборудването пък има определни странности. Примерно – най-поръчвани опции са тези, които рядко се използват, като ограничителите на скоростта. Само че това до голяма степен зависи цените и промоциите при предлагане на определени спецификации и „екстри“.

НазадКоментари