„Авантюрата Peugeot“ в Лион

/ Ретро

Две паметни коли блясват на ретросалона Epoqu'Auto

От днес до неделя Лион става столица за любителите на ретроавтомобили във Франция. В голямата зала Eurexpo ще се проведе изложението Epoqu'Auto, на което ще бъдат изложени както уникални машини от първите стъпки на автомобила, така и олдтаймери в добро състояние, които ще потърсят своите нови собственици. Събитието се провежда въпреки пандемията, която във Франция в момента е сравнително укротена. Все пак на място ще се провеждат тестове, като зрителите са приканени да се запасят с търпение преди входа, защото резултатите от тестовете се бавят по 20 минути. Това, разбира се, не се отнася до хората със зелени сертификати. На място ще бъдат организирани и търгове от най-големите аукционни къщи.

Историческото подразделение Aventure PEUGEOT има свой отделен щанд, като на него ще бъдат отбелязани две важни годишнини за фирмата с лъвчето. Звезда на експозицията е „първата кола, доставена на частно лице“. На 2 октомври 1891 година едно новичко, тракащо и пушещо Peugeot Type3 е било предадено на мосю Попарден, който си я е поръчал месец и 5 дни по-рано - на 27 август. Двигателят е бил с мощност 2 к.с., а каросерията, наподобяваща файтон, е имала 4 седалки. Може да се смята за първият пазарен бензинов модел на фирмата. Доказал е качествата си с успешно участие в преход Париж – Брест – Париж, като е изминал 2045 км със средноскорост 14,7 км/ч. Произведени са общо 64 бройки.

Другият интересен експонат на щанда на Aventure PEUGEOT е твърде актуалният LCV (LIGHT CITY VEHICLE). Става дума за малък електромобил, лансиран на 1 май 1941 година. По това време войната вече е разорявала Европа, като бензинът е отивал най-вече за военни нужди. LCV е бил насочен към пощи и болници, за да осигурява все пак функционирането на тези важни за обществото служби. Електрическият двигател е с мощност 3,3 к.с., захранван от четири 12-волтови акумулатори, като пробегът е бил до 80 км, а максималната скорост 36 км/ч. Произведени са 377 бройки.

НазадКоментари