Алехандро Месонеро поема дизайна на Alfa

/ Наблюдател

Испанецът напуска Renault Group, за да се посвети на автомобилната романтика в Милано

Още един дизайнерски трансфер влиза в автомобилните новини. Испанецът Алехандро Месонеро, който направи малка естетическа революция в Seat, а след това се прехвърли (заедно с Лука Ди Мео) в Renault Group, от края на този месец ще се пресели в Милано, където ще поеме дизайна на Alfa Romeo. От началото на тази година той се подвизаваше като шеф на дизайна на Dacia и краткият му престой на Балканите ще се запомни с интригуващия прототип Bigster и с налагането на фирмена емблема, която прави марката да изглежда по-сериозна.

В Милано обаче ще го очакват доста по-предизвикателни задачи, защото Alfa Romeo е автомобилна икона и тук дизайнът е (почти) всичко. От средата на миналия век тези коли са обградени с особен романтичен ореол и всеки грешен (или просто излишен) детайл може да разруши магията им. Не случайно вече десетилетия не само дизайнерите от фирмения Чентро Стиле, но и майсторите от прословутите италиански ателиета не могат да направят убедително „новата алфа“ – достоен наследник на великата Giulietta, на GTA, Alfasud и останалите.

Имиджовият капитал на Alfa Romeo е феномен, който се нуждая от разработване, а ключът към успеха е в ръцете на дизайнерите. Сега романтичният бранд е под ръководството на на енергичния и целенасочен Жан-Филип Импарато, който се справи добре с възраждането на Peugeot благодарение и на добрата си работа с дизайна на Жил Видал.  Месонеро е негов избор, а дали той ще успее да възроди неопределимата магия на Alfa е загадка, чието разрешаване автомоблните хора очакват с нетърпение. Дали пък един испанец няма да се справи с възраждането на италианската икона по-добре от прословутите апенински майстори на дизайна?  

А в трансфера на Месонеро има и фирмено-началническа задявка. Когато Жил Видал блесна в Peugeot, той бе откраднат от Лука Ди Мео в Renault и това разсърди не на шега Карлос Таварес. Сега неговият Stellantis дърпа не просто един дизайнерски талант от Renault Group, но и личен кадър на Ди Мео. Обидата е върната, а ако Месонеро успее да вдъхнови един нов подем на алфите – това ще е допълнителна екстра, която ще направи отмъщението съвсем пълноценно. В големия бизнес има и такива дребнави игри на лични заяждания.   

НазадКоментари