Ал-Атия води в средата на Дакар

/ Информатор

Льоб записа втора етапна победа, но остава 5-и в генералното класиране. Петерханзел е втори

Юбилейното 40-издание на рали Дакар вече е преполовено, като след петия етап състезателите и машините имат почивен ден. Петият етап отново върна Себастиен Льоб  с Peugeot 3008 DKR на челното място в новините от Перу, защото той записа втора етапна победа, като изпревари с 10,22 мин. Насер Ал-Атия с Toyota.

Вгенералното класиране Льоб е пети, като изостава 40 минути от лидера Ал-Атия. Ако в оставащите 5 етапа елзасецът успее да се мобилизира и да стопява по 10 минути от разликата ще изпълни мечтата си за титла от Дакар, стига пък някой друг - примерно Петерханзел или Нани Рома с  (Mini) - да не дръпне напред.  Разбира се, това са твърде авантюристични сметки, както въобще всички прогнози за Дакар, защото в това рали всеки етап може да поднесе изненада.  Изоставането на Льоб бе натрупано само в един етап заради няколко последователни спуквания на гума.

Особено интересна тази огдина е надпреварата при мотоциклетистите. Първатаа седмица са се събрали в разлика от само 7 минути, като сред тях е и „новобранецът“ Адриен ван Беверен, която няма още 30 години. В Дакар възрастта не само че не е порок, но е и факстор за победата. Миналогодишният шампион при автомобилите Карлос Сайнц спечели титлата на 50-годишния си юбилей, но сега изостава безнадеждно заради авария. При мотоциклетите тази година има и дами, която показват забележитебна твърдост в изпитанията на най-тежкото рали.  

НазадКоментари