Aceman – бъдещето на MINI

/ Информатор

Прототипът е предвестник на електрически кросоувър, очакван през 2024

MINI разкри оригиналния прототип Aceman, който е предшественик на пазарен електрически градски кросоувър. Неговото лансиране се очаква през 2024 година, като той ще се произвежда в нов завод в Китай.

Едновременно с това концептът представя и новите дизайнерски идеи за бъдещето. Всъщност и без този концепт е ясно, че електричките нямат нужда от радиаторна решетка и тя в случая е изчезнала, но нейното място е запазено и очертано по дизайнерски причини със светлинна лента.

Силуетът е характерен за MINI, като  Aceman се позиционира под Countryman, но над класическото MINI - хеч. Дължината му е 4,05м. Каросерията е с 5 врати и пълноценни седалки за 4 или 5 пътника. Интересен е единственият цвят Sunglow Green (оттенък, която се получава на небето преди изгрев или след залез), Покривът обаче е в класичесдкия за фирмата British Racing Green.

Тхнически данни за прототипа не са обавени, но изасега те не са толкова същестевни. По-важен е новият дизайнернсик стил, които очевидно ще се доразвива в светлото електрическо бъдеще.

И тъй като става дума за концепт, то трябва да е ясно, че в него има крайности, че не всичко от екстравагантностите, които могат да се видят отвън или вътре в колата, ще стигнат до пазарните модели. Но голяма част от тях ще стигнат, защото идва новата автомобилна ера, в която електрониката ще играе все по-важна роля в управлението (или самоепарвлението) на колите.

Бъдещото мини например не само ще разпознава гласови команти, но е ще показва реакции съсс светлини и звуци. Органите за управление – селектор на скорости, ръчна спирачка, запалване са имезстени от традиционните си места и това е отворило място повече подрръчни неща между предните седалки.  

НазадКоментари