Абстрактно изкуство за „17 години Карлос Гон“

/ Наблюдател

Композицията „Колелата на новаторството“ в централата на Nissan се опитва да представи движещите сили на прогреса в най-новата фирмена ера

Артистична композиция „Колелата на новаторството“ бе поставена в щаб-квартирата на Nissan в Йокохама (Япония). За откриванетой й се събраха всички шефове, начело с лидера на Алианса Renault-Nissan Карлос Гон, който в момента в Nissan е само шеф на борда. Церемонията бе ръководена от  Хирото Сайкава - президент и главен изпълнителен директор на Nissan.  Металната структура е висока пет метра и е дело на ливанския творец Надим Карам. Самият Карлос Гон по произход е ливански маронит (християнско малцинство), но е роден в Бразилия, а кариерата му минава във френски фирми. Той се издигна във вихъра на глобализационната еуфория от края на миналия век, когато бизнесът се тресеше от обединения с идеята, че „по-големият е по-витален“. От всички тогавашни съюзи оцеля най-проблематичният Renault – Nissan, до голяма степен благодарение на умението му да съчетава и обединява различните култури в общи кауза. В Япония той наъбрзо измина пътя от „гайджин“ (пренебрежително и враждебно за чужденец) до „гайкокуджин“ (пак чужденец, но уважаван). Разбира се, това става не защото се е научил да се храни с пръчици и да се кланя, а защото съчетава такта към чуждата култура с безкомпромисна мениджърска ефикасност.

В Япония към него има нещо като култ, докато във Франция той често се сблъсква с проблеми, дори с враждебност в общественото мнение. Във всеки случай в Париж надали биха му посветили 5-метрова склуптура, но пък това са си особености на френската култура, която Карлос Гон очевидно също разбира добре.  

Според замисъла композицията „Колелата на новаторството“ трябва символично да представя случилото се с Nissan в последните 17 години.  Състои се от 5 метални колела, в които са вплетени изящни фигури и мотиви. Петте колела символизират 5-те стълба на развитието на Nissan – Глобализация, Устойчивост, Предизвикателство, Съюз и Многообразие.

„Силата на Nissan винаге  е идвала отвътре. „Колелата на новаторството“ са тук като външен символ на това, което Силата може да постигне“, е казал Карлос Гон при откриването.

НазадКоментари