Спадът във Великобритания продължава

/ Анализатор

Aston Martin бележи феноменален скок от 120%, а Chevrolet остава само върху фланелките на „Манчестър Юнайтед“

Спадът на продажбите на нови леки коли във Великобритания продължава и през май. Според данните на местната организация на автомобилни производители и търговци SMMT в последния месец са продадени 8,5% по-малко коли от май миналата година.  През април спадът бе далеч по-драстичен (-19,5%), но той се обясняваше с дългата великденска ваканция. Сега отново има конюнктурно обяснение. Обединеното кралство очаква извънредни парламентарни избори на 8 юни, които внасят определен момента на несигурност. А зад изборите висят проблеми като начина на напускане на ЕС, сепаратизма на Шотландия, бъдещето на на социалната политика, на доходите  и т.н. А в края на месеца имаше и атентат в Манчестър....  

Като се отчете комбинираното въздействие всички тези фактори на несигурност цифрите всъщност не са толкова песимистични и надали са белег за задаваща се криза. Подобно ниво на продажби е записано и през май 2014-а, която иначе бе добра година. Нищо чудно след изборите пазарът да тръгне нагоре.

А цифрите показват и някои интересни тенденции. Спадът при личните коли (-14%) е доста по-голям от този при корпоративните сделки (-5,3). Дизелите продължават да намаляват като относителен дял (43,7%), а бензиновите се изкачват и вече са повече от половината (51,8%). Алтернативните задвижвания бележат забележителен скок от +46,7% и вече имат 4,4 дял от пазара. При това най-сериозeн ръст от 79,1% имат чистите  електромобили, но напредък бележат и хибридите. Продажбите на електрички и хибриди се поощряват от държавна премия до 4500 паунда. 
Иначе най-продаваните коли в кралството са Ford (20 514 бр, 11,1% дял), следвани от VW (15 656 бр. 8,41%), а трети е Mercedes (14 669, 7,87% ). Най-продаваната кола е Fiesta, следвана от Golf и Qashqai. Най-голям относителен ръст обаче има Aston Martin +120%. Въпреки тоталното оттегляне на GM от Европа Chevrolet все пак записва и някакво присъствие с 4 продадени бройки през месеца. Иначе неговата емблема все така си стои на екипа на Манчестър Юнайтед, който спечели европейска купа и миналия месец. 

Всъщност Великобритания е изключение от една обща тенденция на ръст в Европа. През май Германия е отчела 13% ръст, Франция – 9%, Италия – 8%, а Испания 11 %, подчертава Automotive News.

НазадКоментари