Профсъюзно „Да“ за съюза PSA – FCA

/ Информатор

Френско-немските организирани работници са съгласни с глобалното обединение

Профсъюзните организации на Peugeot-Citroen (PSA) подкрeпят плановете за обединение с Fiat-Chrysler (FCA), са съобщили шефове на фирмата пред Automotive News. Работническите лидери обаче са направили уговорката, че няма да пречат на сделката, но ще държат да са информирани за детайлите и ще следят внимателно за социалните й последици.

„Проектът има смисъл, защото двете групировки се допълват, освен това са в добро финансово здраве и благодарение на обединението ще постигнат критична маса, която е жизнено важна за автомобилния бизнес днес“, е заявил Франк Дон от профсъюзната конфедерация SFTC. В PSA освен френските профсъюзи са представени и немските, които по традиция имат значителни права в Opel, доста по-големи от френските във Франция. Всъщност двете европейски страни имат съвсем различни модели и традиции в профсъюзното движение. Засега обаче това не е създало проблеми пред Карлос Таварес, която умее да бъде твърде пред натиска отдолу.

След евентуалното обединение с FCA той обаче ще се сблъска с още по-големия и непримирим американски UAW, който в момента тормози със стачки Ford, а доскоро почти бе успял да съсипе GM. Интересна как ли енергичният мениджър ще се справи с организацията,к оято дори Хенри Форд не успя да укроти.

НазадКоментари