Mercedes прескача санкциите срещу Русия

/ Наблюдател

Бизнесът си е бизнес, фирмата получава по-добри преференции и се раждат нови вицове

Във вторник бе направена първата копка на нов завод за финално сглобяване на автомобили в индустриалния парк Есипово (Московска област, Русия). Мястото е на около 60 км от столицата, а инвестицията е за 250 млн. евро, като на конвейрите на завода ще се извършва финалното сглобяване на лимузините от E-класата, както и на кросоувърите GLE, GLC и GLS – все обичани елитарни коли, влезли и в местния новобогаташки фолклор. Годишно конвейрите ще могат да правят по около 20 000 бройки, а в завода ще се трудят 1000 човека. С този капацитет заводът няма да покрие изцяло нуждите на руския пазар. Миналата година там са били продадени 36 888 мерцедеса, а преди въвеждането на санкциите през 2014 и срива на руския пазар са били и доста повече. Заводът ще направи мерцедесите още по-достъпни, защото при сглобяване на място отпаднат високите вносни мита.

А като поевтинеят - може и да не се купуват толкова, както доказва следния виц: „Купих си Мерц за 200 000 евро“, хвали се новобогаташ на колега. „Глупак, а на мен ми дадоха същия за 300 000“, отговорил другият.  Русия е страна с особени нрави. Твърди се, че в някои квартали на Великден си боядисвали марцедесите като яйца,  за да се чукат с тях.

Новата инвестиция е получила благословия лично от Путин и се радва на значителни финансови облекчения – първите 6 години заводът ще е напълно освободен от данък печалба, а след това той ще се повишава постепенно до десетата му година. С тази инвестиция Mercedes преминава бариерата на международните санкции срещу Русия, но пък получава отлични условия за бизнес в задаващите се добри времена. „Производството на леки коли в Русия е стратегическа инвестиция във важен пазар за Mercedes“, е заявил Маркус Шефер, член на борда на директорите. Най-старата автомобилна фирма и досега бе активна Русия, но главно в сглобяване на специализирани камиони. Това роди и вица „уникална страна,  в която боклукът се вози на нови мерцедеси, а болните - на раздрънкани УАЗ-ки“.

Световната иконимическа криза и санкциите удариха тежко руския пазар. Дотолкова, че GM например реши въобще да го напусне, а други свиха рязко присъствието си. Напоследък обаче има признаци за възстановяване и немските фирми са сред първите, които се активизират. Преди дни бе съобщено и че VW  ще инвестира в Горкиевския автозавод, където се сглобяват VW и Skoda.  

А вече се роди и съвсем актуален виц по темата за приключенията на мерцедесите в Русия - фирмата трябвало да внимава с развитието на електрониката за самоуправление на колите, защото като поумнеят те сами ще започнат да бягат и да се връщат в Германия.  

И един по-стар виц: „Щтирлиц ремонтира своя мерцедес, Мюлер го вижда и си казва: „ясно че е руски разузнавач, един немец ще закара колата в сервиз“.

И още един руски виц в образ

НазадКоментари