Лада се изтегля от Европа

/ Информатор

Хомологацията по WLTP е прекалено скъпа и сложна за малкото продажби

АвтоВАЗ може и да прави пазарни чудеса в Русия, но пък трябва да усмири експортните си амбиции. От първи септември руските машини повече няма да могат да се продават на западноевропейските пазари. Това е свързано както с въвеждането на новите нормативи за вредни емисии WLTP и сравнително високата цена на хомологизирането по тях, така и с вътрешните стратегии на Renault Group.

Това няма да доведе до значителни загуби за руското подразделение, даже напротив, доколкото експортните амбиции на ВАЗ винаги са били вдъхновени не толкова от пазарни сметки, колкото от представителни или даже политически амбиции. И често експортът е струвал скъпо на фирмата. В момента ВАЗ има представителства само в 7 европейски страни, но те ще бъдат закрити до края на следващата година, е обявил шефът на Renault Eurasie Никола Мор.  

В Германия например миналата година са били регистрирани 2653 руски машини. От икономическа гледна точка подобно предприятие е безсмислено – както за руската фирма, така и за групировката. Новите модели на Лада всъщност ползват техническата база на Dacia и ако останат на тези пазари те ще канибализират румънските продукти, а няма да помагат за обединеното пазарно присъствие.   

Изтеглянето от Европа обаче съвсем не означава край на експорта. „Ние продаваме коли в 34 страни, върнахме се в държави, където имаме дълги традиции като Чили или Куба. Европейската регламентация обаче изисква прекалено сериозни инвестиции, ние трябва да подредим приоритетите си, трябва да лансираме нови модели, да модернизираме заводите, не може да правим всичко едновеременно“, обяснава и новият шеф на АвтоВАЗ Ив Каракацанис. Неговият средносрочен план предвижда около 10% от продукцията на АвтоВАЗ да отива за износ - най-вече в страните от бившия СССР, но и в Африка и Латинска Америка. Към страни, където емисиите на СО2 не са сред основните фактори на пазарната игра, подчертава Флоранс Лагард от Autoactu. 

Назад



Коментари