И Македония ще прави Next.e.Go

/ Информатор

Завод за електромобили за 720 млн. евро ще се строи в Тетово

Правителството на Северна Македония е разрешило държавна помощ за изграждане на завод за производство на електромобили в страната, съобщават македонски медии. Става дума за германската фирма Next.e.Go, която по договор трябва да инвестира 140 млн. евро и в България, като заводът ѝ в Ловеч би трябвало да заработи през следващата година и да даде работа на 1000 души. Град Тетово в Северна Македония е населен предимно с албанци, като изборът може да се дължи и на албанските инвестиции във фирмата.

В Северна Македония плановете са по-амбициозни, като там инвестицията е 5 пъти по-голяма и се очаква разкриване на 4000 работни места. На практика малката електричка ще е първият автомобил, сглобен в бившата югорепублика. В момента в нея има само малки предприятие за авточасти, но никога не е имало производство и крайно сглобяване на цялостен автомобил.

Е, след някоя година може и да прави истински коли, обаче те ще са доста малки. В момента се продава само моделът Life 60 с електромотор от 40 к.с. и овербуст до 77 к.с. Максималната скорост е едва 122 км/ч, коеот не е зле за градска количка с дължина 3,35м. Гамата в бъдеще може и да се разнаобрази и с по-малко или пък по-големи машини. Ако плановете се осъществят, разбира се.  

За разлика от Tesla, която разчита на т. нар. гигафабрики, във философията на Next E-Go Mobile SE е да paзчитa нa пoвeчe нa бpoй миĸpoфабрики, които са по-евтини и чpeз ĸoитo дa ce фoĸycиpa въpxy ĸoнĸpeтни местни пaзapи.

НазадКоментари