Warning: is_dir() expects parameter 1 to be a valid path, string given in system/modules/core/library/Contao/File.php on line 139
#0 [internal function]: __error(2, 'is_dir() expect...', '/home/prodisbg/...', 139, Array)
#1 system/modules/core/library/Contao/File.php(139): is_dir('/home/prodisbg/...')
#2 system/modules/core/library/Contao/Image.php(892): Contao\File->__construct('\x87\x1A\xDD\xD3C\xB0\x11\xE7\x81z\x00%\x90\xE4\x08...', true)
#3 system/modules/core/library/Contao/Image.php(961): Contao\Image::create('%87%1A%DD%D3C%B...', Array)
#4 system/modules/core/library/Contao/Controller.php(2005): Contao\Image::get('%87%1A%DD%D3C%B...', 1280, 1280, 'box', NULL, false)
#5 templates/opensauce/news_full_tags.html5(2): Contao\Controller->getImage('%87%1A%DD%D3C%B...', 1280, 1280, 'box')
#6 system/modules/core/library/Contao/BaseTemplate.php(88): include('/home/prodisbg/...')
#7 system/modules/core/library/Contao/Template.php(277): Contao\BaseTemplate->parse()
#8 system/modules/core/classes/FrontendTemplate.php(46): Contao\Template->parse()
#9 system/modules/news/modules/ModuleNews.php(221): Contao\FrontendTemplate->parse()
#10 system/modules/news/modules/ModuleNewsReader.php(108): Contao\ModuleNews->parseArticle(Object(NewsCategories\NewsModel))
#11 composer/vendor/christianbarkowsky/rel-canonical/modules/ModuleNewsReaderRelCannonical.php(54): Contao\ModuleNewsReader->compile()
#12 composer/vendor/contao-legacy/tags/TL_ROOT/system/modules/tags/modules/ModuleNewsReaderTags.php(26): Barkowsky\RelCanonical\ModuleNewsReader->compile()
#13 system/modules/core/modules/Module.php(287): Contao\ModuleNewsReaderTags->compile()
#14 system/modules/news/modules/ModuleNewsReader.php(82): Contao\Module->generate()
#15 composer/vendor/christianbarkowsky/rel-canonical/modules/ModuleNewsReaderRelCannonical.php(30): Contao\ModuleNewsReader->generate()
#16 system/modules/core/library/Contao/Controller.php(321): Barkowsky\RelCanonical\ModuleNewsReader->generate()
#17 system/modules/core/pages/PageRegular.php(133): Contao\Controller::getFrontendModule(Object(Contao\ModuleModel), 'main')
#18 system/modules/core/controllers/FrontendIndex.php(285): Contao\PageRegular->generate(Object(Contao\PageModel), true)
#19 index.php(20): Contao\FrontendIndex->run()
#20 {main}

Warning: file_exists() expects parameter 1 to be a valid path, string given in system/modules/core/library/Contao/File.php on line 468
#0 [internal function]: __error(2, 'file_exists() e...', '/home/prodisbg/...', 468, Array)
#1 system/modules/core/library/Contao/File.php(468): file_exists('/home/prodisbg/...')
#2 system/modules/core/library/Contao/Image.php(110): Contao\File->exists()
#3 system/modules/core/library/Contao/Image.php(896): Contao\Image->__construct(Object(Contao\File))
#4 system/modules/core/library/Contao/Image.php(961): Contao\Image::create(Object(Contao\File), Array)
#5 system/modules/core/library/Contao/Controller.php(2005): Contao\Image::get('%87%1A%DD%D3C%B...', 1280, 1280, 'box', NULL, false)
#6 templates/opensauce/news_full_tags.html5(2): Contao\Controller->getImage('%87%1A%DD%D3C%B...', 1280, 1280, 'box')
#7 system/modules/core/library/Contao/BaseTemplate.php(88): include('/home/prodisbg/...')
#8 system/modules/core/library/Contao/Template.php(277): Contao\BaseTemplate->parse()
#9 system/modules/core/classes/FrontendTemplate.php(46): Contao\Template->parse()
#10 system/modules/news/modules/ModuleNews.php(221): Contao\FrontendTemplate->parse()
#11 system/modules/news/modules/ModuleNewsReader.php(108): Contao\ModuleNews->parseArticle(Object(NewsCategories\NewsModel))
#12 composer/vendor/christianbarkowsky/rel-canonical/modules/ModuleNewsReaderRelCannonical.php(54): Contao\ModuleNewsReader->compile()
#13 composer/vendor/contao-legacy/tags/TL_ROOT/system/modules/tags/modules/ModuleNewsReaderTags.php(26): Barkowsky\RelCanonical\ModuleNewsReader->compile()
#14 system/modules/core/modules/Module.php(287): Contao\ModuleNewsReaderTags->compile()
#15 system/modules/news/modules/ModuleNewsReader.php(82): Contao\Module->generate()
#16 composer/vendor/christianbarkowsky/rel-canonical/modules/ModuleNewsReaderRelCannonical.php(30): Contao\ModuleNewsReader->generate()
#17 system/modules/core/library/Contao/Controller.php(321): Barkowsky\RelCanonical\ModuleNewsReader->generate()
#18 system/modules/core/pages/PageRegular.php(133): Contao\Controller::getFrontendModule(Object(Contao\ModuleModel), 'main')
#19 system/modules/core/controllers/FrontendIndex.php(285): Contao\PageRegular->generate(Object(Contao\PageModel), true)
#20 index.php(20): Contao\FrontendIndex->run()
#21 {main}

Бил Форд ще се оправя с Доналд Тръмп

/ Анализатор

Наследникът на династията се захваща с оперативна работа за пръв път след 2006-а

„Новият главен изпълнителен директор на Ford Motors Джим Хакет няма да има грижи с отбиването на атаки от президента на САЩ Доналд Тръмп като предшественика си (Марк Фийлдс б.м. Х.М.). Тази задача е поета от Бил Форд, който ще надзирава връзките с правителството и комуникациите“, обяви Automotive News. Така правнукът на легендарния Хенри Форд поема оперативни функции за пръв път след като напусна позицията на Главен изпълнителен директор през 2006-а. Преди това, в продължение на 5 години, той лично  управляваше компанията и се справи сравнително добре в спокойните времена за бизнеса. По-важно обаче е нещо друго. Когато усети натрупването на кризисен потенциал (и достатъчно далеч преди самата криза да дойде), той предаде управлението на феноменалния „убиец на разходи“ Алън Мълали, който бе привлечен от Boeing. Мълали се захвана с ударно преструктуриране, разпродаде каквото може от излишните неща, други просто съкрати, спешно оздрави финансите и когато кризата тресна, Ford Motors успя да избегне банкрута. За разлика от историческите си конкуренти General Motors и Chrysler.

В този случай Детройт видя, че старомодният семеен капитализъм е по-гъвкав или поне по-предвидлив от онзи на многото анонимни акционери, които са оставили всички решения на изпълнителните шефове. А между другото - самият Бил Форд може да се приеме за доказателство, че биологичната наследственост все пак има значение в бизнеса, въпреки многото примери за обратното. Според едно разпространено поверие, третото поколение е най-критичното  за предприемаческите династии. Немската поговорка „бащата създава, синът развива, а внуците пилеят“ е резултат от натрупването на много горчив опит.  Бил Форд обаче е четвърто поколение след патриарха Хенри Първи, така че фаталната бариера е прескочена и една от романтичните бизнесприказки на ХХ век има шансове за продължение и през ХХI.

А потенциалът за криза на автоиндустрията в САЩ сякаш отново се трупа. В  последните години продажбите на нови автомобили и пикапи са добри и сравнително устойчиви, но продажбите се стимулират с лесно отпускани заеми, отстъпки от цените и масирано обратно изкупуване на старите коли. Те се трупат в огромни стокове и застрашават пазара. Назрява и нещо, което напомня за кошмара на 2008-а. Тогава балонът се спука заради кризата в изплащането на вноските  за рисковите ипотечни кредити, раздавани масово преди това, за да се стимулира икономиката. Сега все повече американци срещат трудности с изплащането на заемите или на лизинговите вноски за новите си коли.  Според Business Insider това вече е предизвикало притеснения на Уолстрийт.

Поведението на Бил Форд също може да се приеме за нещо като индекс. В края на кращитата той вече веднъж показа, че може да надуши кризата и реакцията му се оказа адекватна. При това той се задейства когато другите не виждаха облаци на хоризонта, а за него изглеждаше, че тръгва неразумно срещу вятъра. През 2007-а бизнесът преливаше от оптимизъм и  когато Бил Форд се отдръпна, а Мълали бе назначен с извънредни пълномощия, пресата реагира с изненада, а конкурентите гледаха даже и с доза злорадство спешните хирургически действия.  Кризата обаче нахлу следващата година и Ford успя да я премине, а те – не.  Така че сега за другите от автобизнеса е  логично да гледат внимателно какво прави Бил Форд и да повтарят.  Което, разбира се,  също може да е грешка и коварно изкушение. Ако съвсем елементарно се прави някаква аналогия с 2007-а, то имитаторите на Бил Форд могат и да сбъркат.  

Всъщност сегашната смяна на изпълнителните шефове е свързана с борсов спад на акциите, както и с известно недоволство от пасивността и пропуските на Марк Фийлдс, отколкото от кризисни симптоми и реална необходимост от спешни мерки. А и новият шеф Джим Хакет не е обявил план за нещо подобно, макар че действа енергично.

В официалното изявление от фирмата се казва, че основните му цели са свързани с не много ясни неща като  „реорганизиране на глобалната мрежа“, модернизиране на бизнеса и трансформация, за да се посрещнат бъдещите предизвикателства.  А реалното начало -  една доста радикална подмяна на шефове по различните структури. Която обаче си е част от класическите механизми на смяна на всякаква власт, а не на някакъв специфичен кризисен мениджмънт.

Реалните проблеми, които сега заплашват Ford са свързани не толкова с пазарната ситуация, колкото с мудността в разработката на новите технологии, които ще променят радикално формите на човешката мобилност – самоуправлението на колите и новите енергии. В тази област тежките структури на гиганта от Детройт трябва да се борят с далеч по-гъвкавите конкуренти от Силиконовата долина. Марк Фийлс не се пренастройваше достатъчно бързо към този тип конкуренция и наследникът му ще трябва да действа по-енергично. Многото назначения, които прави, говорят, че той ударно сформира свой отбор. А екипът е много важен, защото самият Хакет не е специалист по авангардни технологии, а няма опит и с автомобилите.  Основната част от кариерата му е минала в химическия гигант Procter & Gamble и мебелната фирма Steelcase. В нея той се е показал къто смел реформатор и като лидер, който умее да вдъхновява. Същото е демонстрирал и като играч по американски футбол. Така че във Ford Motors започват интересни времена, но те такива се задават и за цялата автомобилна индустрия.

А интересен детайл от цялата картина е и това, че Бил Форд ще поеме директно връзките с Белия дом. Марк Фийлдс не успя или не посмя да реагира достатъчно самоуверено при едно от скандалните действия на президента на САЩ Доналд Тръмп, когато той директно заплаши Ford заради планираното строителство на завод в Мексико. Тази инвестиция по-късно бе пренасочена към САЩ, а междувременно Бил Форд обяви, че критиката на Тръмп към компанията е „вбесяваща“. Скандал имаше и в началото на тази година, когато фирмата реагира рязко на своеволните (и както се оказа по-късно нарушаващи правата на гражданите и незаконни) ограничения за влизане в САЩ. И в двата случая баха казани тежки думи. Тръмп умее да е предизвикателен, но действа по-скоро като рисков бизнесмен, отколокото като политик. Фамилиято Форд обаче е нещо много авторитетно за бизнеса, така че публичните разговори между двамата може би ще бъдат в по-умерен тон.

НазадКоментари